Het was van de week groots nieuws in Nederland, de Franse president wil het gebruik van de mobiele telefoon op school afschaffen. Precies groots nieuws in Nederland! Hier in Frankrijk, het land waar de kinderen wonen waar het om draait, werd het wel genoemd, maar om nou te zeggen dat het veel losmaakte? Nee niet echt… Blijkbaar is het nogal choquerend voor Nederlanders en maakt de Fransen veel minder uit.
Bekijk deze trendy telefoon musthaves >>
Wanneer krijgen kinderen hun eerste telefoon?
Nu loopt Frankrijk, of in ieder geval het platteland waar ik woon, achter als het om technologische ontwikkeling gaat. Ik ken veel mensen (van 45 jaar en ouder) die geen computer/tablet of telefoon, en (dus) geen internet, hebben. Als je echt wat wil regelen moet je gewoon de telefoon pakken en even bellen. Ook kinderen krijgen later dan in Nederland een mobieltje, al begint dit laatste wel te veranderen. Nu is het zo rond de leeftijd dat kinderen naar de tweede klas van college (middelbare school) gaan, maar er zijn er steeds meer die een mobiele telefoon op school al in de eerste klas hebben. Franse kinderen beginnen een jaar eerder op de middelbare school. Dus het is rond hun 12e dat ze hun eerste telefoon krijgen. Maar vaak kunnen ze deze niet op school gebruiken, omdat het op veel scholen al verboden was voordat het een wet(s voorstel) werd.
Mobiele telefoon op school
Ik was echt verbaasd dat zo’n een klein regeltje hier in Frankrijk zoveel losmaakte in Nederland en ik moest er wel om lachen. Is het zo erg (moeilijk)? Kinderen hebben toch geen telefoon nodig als ze in de klas zitten? En in de pauzes kunnen ze toch gewoon met elkaar praten en elkaar in de ogen kijken? Of ben ik nou hopeloos ouderwets?
Mijn kinderen zijn sowieso nog te jong voor een mobiele telefoon (Sam is net 7 geworden en Saar is 8,5). Sterker nog, ze hebben nog nooit mijn telefoon en ook niet die van hun vader in hun handen gehad. (de foto bij dit blog was de eerste keer voor Saar). Wees gerust, ze hebben een iPad, maar uiteindelijk spelen ze daar maar bar weinig mee, behalve in de auto naar Nederland of op vakantie. Dus tja, ik hoef die hele ‘geen-mobieltjes-regel’ ook (nog) niet erg te vinden. Daarbij worden de kinderen hier ’s morgens voor hun huis met een busje opgehaald en ’s avonds weer thuisgebracht. Dit alles is heel strak geregeld, dus ze gaan ook niet alleen over straat en daar hoef ik mij nu en ook later, niet druk om te maken.
Ik ben benieuwd of er al met al toch verzet komt zodra de regel van geen mobiele telefoon op school echt ingevoerd gaat worden. Mocht dat zo zijn, dan hoeven de kinderen zich niet lang hulpeloos zonder telefoon te voelen, want de regel geldt alleen voor college, dat zijn de eerste paar jaren van de minderbare school (tot ongeveer hun 15e).
Hebben jouw kinderen een mobiele telefoon op school nodig?