Een meerluik bij jou in huis

15 mei 2019

Heb je een lege plek boven de bank? Of kan je woning wel wat extra kleur gebruiken? Muurdecoratie vinden waar het hele gezin blij van wordt kan nog wel eens makkelijker gezegd dan gedaan zijn. Heb je al eens aan een meerluik gedacht? Dit zijn werken die misschien minder voor de hand liggen, maar heel veel mogelijkheden met zich mee brengen. Wat een meerluik precies is, wat je ermee kan en voor welke woningen een meerluik geschikt is, lees je hieronder.

meerluik schilderij

Een meerluik – wat is dat?

Een meerluik is simpel gezegd een afbeelding die afgebeeld is over meerdere doeken. Van oudsher zijn meerluiken eigenlijk triptieken, bestaande uit drie delen. Deze werden gebruikt om in kerken goddelijke verhalen te vertellen. Tegenwoordig zijn meerluiken niet meer per sé verbonden aan religie en is het idee van het triptiek losgelaten. Er is al sprake van een meerluik wanneer een afbeelding is opgedeeld over twee doeken, maar meerluiken kunnen ook vijf-, zes- of zelfs zevendelig zijn.

De meerwaarde van een meerluik

Maar waarom zou je kiezen voor een meerluik in plaats van een standaard ééndelig schilderij? Een schilderij bestaande uit één doek is inmiddels makkelijker te vinden, handiger op te hangen en ook wel een beetje de standaard. Een meerluik is inderdaad minder voor de hand liggend, maar daarom ook meteen uniek. Daarnaast is een meerluik op zichzelf een bijzonder werk; zelfs wanneer je meerdere effen doeken in huis zou halen zouden deze al dynamiek en originaliteit toevoegen aan een ruimte.

Doordat je meerdere doeken tot je beschikking hebt kun je gaan spelen met de verhoudingen en de manier waarop je ze ophangt. Uiteraard kun je de doeken parallel naast elkaar ophangen voor een strakke look, maar je zou bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor een diamantvorm. Dit voegt een speels effect toe en kan in sommige gevallen voor meer dieptewerking zorgen.

schilderijen-online-Twins, meerluik, meerlijk schilderijEen meerluik voor iedere woning

Misschien lijkt een meerluik niet geschikt voor kleinere ruimtes of smalle muren. Maar niets is minder waar. Juist in minder grote woningen kan een meerluik zorgen voor een optisch grotere ruimte. Afhankelijk van de indeling van de kamer en de aanwezige muren kan er een meerluik gekozen worden. Zo zijn rechthoekige meerluiken bijvoorbeeld geschikt voor op een brede muur. Er zijn daarnaast meerluiken van indrukwekkend formaat, maar er zijn natuurlijk ook kleinere meerluiken te vinden. Er is voor iedereen een geschikt meerluik te vinden, dus ook voor jou en je gezin!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

No data was found