Er wordt vaak gesproken over de erge luchtvervuiling in de natuur, maar wist je dat de luchtkwaliteit in huis vaak nog slechter is? Een slechte ventilatie, schimmels, allergenen van huisdieren, sigarettenrook: allemaal zaken die bijdragen aan de slechte luchtkwaliteit in huis. Dat terwijl een goede luchtkwaliteit heel belangrijk is voor de gezondheid van de bewoners. Hoe is het met de luchtkwaliteit bij jou in huis gesteld? Lees hier hoe je daar achter kunt komen.
Een ongezond binnenklimaat
Een slechte luchtkwaliteit in huis kan zorgen voor gezondheidsklachten. Denk hierbij aan hoofdpijn, vermoeidheid of irritatie aan ogen en luchtwegen. Alleen daarom al is het extreem belangrijk om te zorgen voor een goed en gezond binnenklimaat. Zo heb je niet alleen minder last van gezondheidsklachten, maar wordt het leven in huis ook een stuk comfortabeler.
Luchtkwaliteit in huis
De temperatuur is iets wat je makkelijk zelf kunt regelen met de thermostaat. Wat lastiger te meten is, zijn de luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in huis. De lucht in huis mag niet te vochtig zijn, maar ook niet te droog. Daarnaast moet de lucht in huis continue worden ververst om te zorgen voor een gezonde lucht. Door te ventileren, haal je verse lucht naar binnen en wordt slechte lucht naar buiten gebracht. Gelukkig kun je je huis heel makkelijk ventileren door bijvoorbeeld luchtroosters en ramen regelmatig open te zetten en de afzuiger in de keuken en badkamer aan te zetten tijdens het koken of douchen. Heb je weinig mogelijkheden tot ventilatie in huis en ben je er niet zeker van of dit bij jou zorgt voor een betere luchtkwaliteit? Dan kun je de natuurlijke ventilatie berekenen, waarbij specialisten controleren of de natuurlijke ventilatiemogelijkheden voldoende zijn.
De luchtkwaliteit in huis verbeteren
Gelukkig kun je heel eenvoudig de luchtkwaliteit in huis verbeteren door regelmatig een raam open te zetten. Wanneer dit niet mogelijk is, of wanneer de ruimte erg groot is, kun je ook kiezen voor het installeren van een klimaatinstallatie of voor kleinere apparaten waarmee je de luchtkwaliteit kunt verbeteren. Denk daarbij aan luchtbevochtigers of luchtontvochtigers voor in het stopcontact, luchtreinigers, thermometers of airconditioners. Zo zie je dat je met kleine aanpassingen al heel wat goeds kunt doen voor de luchtkwaliteit in huis!
Niet te doen: Thuiswerken met kinderen >>