‘Normaal’ om kinderen klusjes te laten doen?

23 december 2017

Ik denk dat het voor de kinderen heerlijk is om op de boerderij op te groeien. Veel buiten spelen in alle vrijheid en vooral veel dieren om hen heen. Maar op de boerderij is er ook altijd wat te doen. Saar ziet haar ouders veel, maar ze zijn wel bijna altijd aan het werk. En niet alleen de ouders. Want de kinderen klusjes laten doen is bij ons normaal. Ook Saar (8 jaar) en haar broertje Sam (7 jaar) moeten hun steentje bijdragen. Ze moeten zelf de hokken van hun eigen dieren schoonmaken, maar ze helpen ook met andere klusjes. Koeien verweiden, schoonmaken, hoeven krabben; ze draaien hun hand er niet voor om.

Kinderen klusjes laten doen

Saar haar broertje kan het in zijn hoofd halen een hele stal uit te mesten met zijn speelgoedtractor. Soms is hij dagen bezig en Saar maakt (soms met en soms zonder te vragen) het kippenhok schoon of helpt bij het voederen van de dieren. Ook heeft ze me de afgelopen jaren heel erg geholpen met het vermaken van de vakantiegasten (die we de afgelopen zomers bij ons op vakantie hadden).

Zakgeld krijgt Saar niet echt (al hebben we net besloten daar mee te beginnen), maar als ze heel hard gewerkt heeft dan krijgt ze daar wel iets voor. Meestal een euro en soms twee. Maar heel vaak krijgt ze ook niets, omdat ik liever niet heb dat de kinderen alleen maar de helpende hand bieden om geld te verdienen. Een beetje hulpvaardigheid mag ook gratis zijn.

Waar het met het boerderij werk (meestal) zo makkelijk gaat, gaat het binnenshuis een stuk moeilijker. We hebben afgesproken dat ik schoonmaak, maar dat ik niets van de kinderen opruim: niet hun kamers en niet de speelkamer. Ook doen ze zelf ‘s morgens hun luiken open en halen ze één keer in de week hun lakens af (ik maak de bedden dan weer op).

Nou ja, afgesproken dat ze zelf opruimen? Elke keer weer levert het een hoop boze gezichten en gezeur op, maar uiteindelijk gebeurt het wel.

Ik heb eigenlijk geen idee hoeveel nou precies goed is voor een kind om te doen. Vind jij het ‘normaal’ om je kinderen klusjes laten doen in en rondom het huis en zo ja, hoeveel? En gaat het bij jullie dan gemakkelijker? Zonder veel gezeur?

Lees ook op Boyslabel: ‘wij doen aan kinderarbeid’ >>

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

verplichtingen tijdens feestdagen

De feestdagen zijn geen (kerst)bal aan!

Het is weer zo ver. De laatste maand van het jaar is aangebroken en dat brengt weer heel veel drukte...
schoenzet pret, schoen zetten voor sinterklaas, schoentje zetten, pieten

Schoenzet-pret: Sinterklaas heeft het hele huis overhoop gehaald…

Wat kan ik toch genieten van Sinterklaas. De spanning bij de kinderen, het oprechte geloof, het uit volle borst zingen...
WIN SHOPPING MONEY, kinderkleding winnen, meisjeskleding winnen

WIL JE WINNEN: 100 euro shopping money

Wie wil er nou niet de allernieuwste meisjeskleding winnen? Wij proberen altijd de leukste meisjeskleding te selecteren en te showen....