Kinderen en geld, het is wat … Vroeger…. Oké, ik zal het iets beter specificeren. Om precies te zijn midden jaren tachtig. We woonden toen in een klein dorpje tegen Apeldoorn aan. Nou ja, het was eerder een gehucht dan een dorp, maar het had wel twee banken. Eens per maand liep ik op woensdagmiddag met mijn spaarpot naar de bank om aldaar mijn gespaarde geldjes te storten op mijn rekening.
Lees ook: hoeveel zakgeld is normaal? >>
Geld naar de bank
De bankmedewerker maakte de spaarpot open, gooide alle losse centjes in de telmachine en vol spanning wachtte je af tot het bij elkaar verzamelde bedrag op het digitale beeldscherm verscheen. Fantastisch! En om het nog mooier te maken kreeg je een week later ook nog post van diezelfde bank. Een bankafschrift waarop officieel bevestigd stond wat je de week ervoor op je bankrekening had gestort.
Kinderen en geld
Maar waarbij we vroeger echt nog gevoel hadden bij het sparen is het nu, in de ogen van mijn dochter, een bodemloze put. “Ach, dan betaal je toch gewoon met dat pasje mama”. Logisch, want alles wordt betaald met die fantastische uitvinding, de pinpas. Die tevens stamt uit de jaren tachtig.
Hoe zorgen we er dan voor dat onze kinderen de waarde van geld weten te waarderen?
Op internet blijkt al snel dat de bank van toen met z’n tijd is meegegaan. Handige tips, leuke leerzame apps. Het is er allemaal. En wat blijkt… kinderen die jong leren omgaan met geld komen later minder vaak in de financiële problemen. Top, dat willen we toch allemaal.
Ik naar de app-store op mijn telefoon. Helaas, deze app is alleen beschikbaar via een tablet. Oké, geen probleem die hebben we ook. Tablet gepakt, ga weer lekker buiten zitten in het zonnetje naast mijn verse cappuccino. Klap de tablet open, batterij leeg. It is not meant to be! Iets met slechte karma.
Ach, geld maakt toch niet gelukkig. Voorlopig stellen we deze wijze les nog even uit.