Een kind wat gelukkig is en lekker in haar vel zit, wil natuurlijk iedere ouder. Wat hiervoor nodig is is een veilige basis, een gezin wat lief en begripvol is en luistert naar het kind, maar ook heel belangrijk is het vertrouwen wat je meegeeft in je kind. Door je kind te helpen haar eigenwaarde te ontwikkelen en daarna stap voor stap los te laten, geef je je kind zelfvertrouwen mee. En met een flinke dosis aan zelfvertrouwen kan je kind de hele wereld aan.
Hoe krijgt je kind meer zelfvertrouwen?
We herkennen het vast allemaal wel uit onze jeugd (of misschien nu nog): van die kinderen die in alles beter zijn, betere cijfers halen op school, de mooiste en nieuwste speelgoed of gadgets hebben, altijd alles meer en beter hebben dan anderen. Dat geeft natuurlijk niet, iedereen is anders, maar dit kan je zelfvertrouwen wel flink naar beneden halen, wanneer dit geregeld gebeurt in je omgeving. En natuurlijk helpt het wel wanneer je dochter ook eens een leuke outfit draagt. Het kledingmerk b nosy straalt al een dosis zelfvertrouwen uit, wedden dat je dochter hier ook van gaat stralen?
Maar zelfvertrouwen gaat om het innerlijk weten dat je bijzonder bent. Zodat je je zelfrespect straks niet laat afhangen van cijfers, bezittingen of de mening van anderen. Kinderen worden niet met eigenwaarde geboren. Het moet worden opgebouwd tijdens het leven en diep van binnen worden verankerd. Je kunt als ouder helpen om een sterke basis te leggen voor het leven. Maar hoe doe je dat?
1. Liefde
Niemand kan zonder liefde, weten dat je geliefd bent en wordt. Wanneer je van baby af aan je kindje laat weten dat je haar lief hebt, door het te benoemen met lieve woorden, laten voelen door middel van knuffels, lijfelijk contact en aandacht dan zal je kind zich verbonden voelen met jou als ouder. Dit is de basis van zelfbewustzijn en vertrouwen in jou als ouder, maar ook in de mensen in het algemeen.
2. Waardering en respect
Het klinkt heel logisch dat je je kind waardeert om wie zij is, maar benoem je dit ook wel eens? Geef je kind complimentjes en laat weten dat zij uniek is. Hierdoor leert zij dat ze uniek is in wie zij is en dat iedereen anders is. Hiermee leert zij dat ze niet mee hoeft te doen met de andere kinderen, maar haar eigen keuzes mag maken. Ga respectvol met elkaar om, ook wanneer je niet eens bent met haar keuzes. Bekijk het van haar kant en zie de positieve kant van haar.
3. Je mag fouten maken
Niemand vindt het leuk om fouten te maken en helemaal niet wanneer een ander je hierop wijst (alsof je dit zelf leuk vindt of express doet, natuurlijk niet). Het is juist belangrijk dat je kind weet dat het fouten mag maken zonder dat jij als ouder hier teleurgesteld in bent. Dus laat je kind lekker wiebelen, of iets minder goede cijfers halen dat haar broer of zus, het geeft niet. Niemand kan groeit van kritiek, maar wel van complimenten. En het jammer is, dat kritiek altijd onthouden wordt en complimenten snel vergeten zijn. Maak eens een lijstje waar je kind goed in is. Wedden dat zij én jij hier blij van gaat worden 🙂
4. Goed voorbeeld doet goed volgen
Eigenlijk spreekt dit voor zich: jij bent als ouder HET voorbeeld voor je kind. Laat zien hoe jij positief de wereld tegemoet gaat. Goed voorbeeld doet goed volgen. Je eigen gedrag blijft de beste opvoedstrategie, dus laat zien dat je aardig bent voor anderen, doe wat voor je medemens, bekijk dingen van de positieve kant en benoem ze ook, geef complimentjes.
Lees ook: Stop met beschermend opvoeden >>
5. Loslaten
Het doel van opvoeden is je kind klaar maken om zelfstandig te zijn. Hierbij gaat het om de balans te vinden tussen liefdevol vasthouden en vol vertrouwen los te laten. Loslaten geeft een kind de zekerheid dat het iets kan en dat je als ouder vertrouwen hebt, maar hier moet je kind dan wel ook de kans krijgen om deze te ontwikkelen. Wanneer je als ouder “bovenop” je kind zit en haar in alles corrigeert of met alles helpt, zal ze zelf niets leren en al helemaal niet het gevoel hebben dat ze het zelf kan.
Het is niet voor niets dat kinderen zo klein ze zijn al zeggen: “Wil ik zelluf doen…” en hier zelfs driftbuien door krijgen. Laat je kind dingen proberen! En loop niet de hele dag te zeggen:” Pas op, kijk uit…” Maar complimenteer haar volop wanneer het lukt! Door grenzen te verleggen zal haar zelfvertrouwen met flinke stappen vooruit gaan.
Heb jij nog tips om je kind meer zelfvertrouwen te geven? Laat het weten in een reactie onderaan deze pagina.