‘Mamaaaa, ik kan niet slapen!’

3 augustus 2017

Julie kondigt het vaak zelf al aan bij het aantrekken van haar pyjama: “ik kan niet slapen!” Maar ook bij spannende dingen als de overgang naar groep 3 of het beginnen met zwemles kan ze vaak de slaap niet vatten. Haar hoofd zit te vol, haar lijfje vol spanning en hoe moe ze ook is, ze kan dan gerust uren wakker liggen in bed. Met als gevolg donkere kringen onder haar ogen, een chagrijnig meisje en ouders die zwaar toe waren aan een avondje rustig een film kijken 😉

‘Traktatieklets vol leuke ideeën >>

Rustgevende oefeningen

Hoewel we al jaren een vast bedritueel hebben besloot ik toch eens te kijken of we daar misschien nog wat konden veranderen.  Uit eigen ervaring weet ik dat mindfulness een positief effect op je nachtrust kan hebben, Maar een meisje van zes kan dit natuurlijk niet doen zoals volwassenen dat kunnen. Toevallig stuitte ik op een prachtig boek getiteld ‘Nachtlichtjes’, vol met mooie verhalen en rustgevende, speelse oefeningen.

Bij het begin van elk verhaal wordt het kind gevraagd de ogen te sluiten en iets te visualiseren, bijvoorbeeld een bloementuin waarin ze met de vlinders mee gaan vliegen. Na zo’n verhaal is Julie altijd totaal ontspannen en vaak blijft het verhaal nog in haar hoofd hangen, waardoor er geen ruimte is voor gepieker over bijvoorbeeld een prinses die haar paard kwijt is.

Kinderyoga

Om niet alleen ’s avonds laat te zorgen voor ontspanning is Julie ook sinds kort begonnen met yoga. Op een speelse manier bewegen de kinderen niet alleen, maar is er ook aandacht voor ontspanning en de ademhaling. Al in de eerste les leerde ze een ademhalingsoefening die ze nu vaak uit zichzelf doet zodra ze in bed ligt.

Kortom, de oplossing voor Julie’s ‘slaapperikelen’ was bij ons vooral te zoeken in het leren ontspannen. En natuurlijk zijn er ook nog wel eens avonden dat het desondanks toch echt even niet lukt. Dan hebben we nog een hele gezellige noodoplossing: 5 minuutjes door papa en mama worden platgeknuffeld op de bank. En dan is het toch ècht tijd voor dromenland!

Tips

Ook een kind dat soms moeilijk in slaap valt? Hier nog wat niet slapen tips:

  • Neem altijd nog even samen de dag door. Wat vond je minder leuk vandaag en waar heb je om moeten lachen? En heb je zin in morgen? Een handig hulpje hierbij kan het boekje Slaapklets zijn, waar je kind elke avond een paar vragen in beantwoord zodat het hoofd hopelijk leeg is.
  • Probeer elke dag zoveel mogelijk het zelfde ritueel aan te houden. Werkt voor baby’s, maar ook voor grotere kinderen. Voorspelbaarheid geeft rust.
  • Een massage doet wonderen! Laat je kind bij de drogist het lekkerst ruikende flesje olie uitzoeken. Masseer een paar minuten de nek, schouders en eventueel de slapen. Helemaal effectief na een fijne warme douche.

slaapklets

Een verzwaringsdeken  kan ook helpen! >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

chronisch ziek

Mijn leven sinds de diagnose

Sinds de diagnose ( colitis ulcerosa ) in feb ’21 is het elke 8 weken in en uit het ziekenhuis....
Even voorstellen...

Even voorstellen – Leandra (loedermoeder)

Even voorstellen hoe het werkt in deze loederfamilie die hun kind gewoon een koekje geeft als ze dat wil, de...
mode voor mama damesmode fashion

De mooiste en warmste outfits voor mama

Het is winter en het meest geroepen zinnetje is…. mama ik heb het koud! Ik hoor het mezelf iedere keer...