Jouw foto in een tijdcapsule

23 februari 2023

Lauren mocht voor een van de duurste fotoprojecten van Europa voor de cameralens bij de Enschedese fotograaf Engelbert Visscher. Hij maakt portretten op de klassieke manier met een antieke camera uit 1903, op antieke platen met chemicaliën die hij zelf mengt. Puur handwerk dus. Deze komen in een tijdcapsule tot het jaar 2250.

De foto’s van meer dan 1000 klassieke portretten worden vastgelegd in zilver op glas of aluminium. De zilverfoto’s gaan niet bij iemand aan de muur. Ze komen in een tijdcapsule die in het jaar 2250 weer mag worden geopend. Deze portretten laten dan de kinderen van deze tijd zien, op een manier die dan 400 jaar oud is. Zilveren platen zijn ongevoelig voor straling en blijven een paar honderd jaar goed. Het leuke de koppies van de kinderen worden op de ouderwetse manier gefotografeerd oftewel de klassieke manier, dus je ziet de kinderen van nu, dan nog als een ouder kind gefotografeerd dan 100 jaar terug.

3 Seconden

Bij binnenkomst werd ik samen met mijn dochters en m’n mama hartelijk ontvangen door Engelbert. Zoals mij was doorgegeven had ik een zwart en een wit bovenstuk meegenomen voor de foto. Lauren mocht gaan zitten op de kruk, en we gingen even oefenen. Want bij deze bijzondere portret fotografie moet je natuurlijk wel in de lens kijken, en de tijd waar de foto in wordt gemaakt is maar 3 seconden. Lauren vond het spannend, maar het ging haar goed af. Engelbert ging even later de zilveren plaat klaarmaken en kwam terug en ‘monteerde’ hem in de antieke camera. Lauren moest recht vooruit kijken in de lens, we tellen tot 3 en FLITS! Dat was hem al!

We gingen naar de kamer waar de zilver foto’s werden ontwikkeld. De foto van Lauren ging naar het ene badje naar het andere badje. En wat was dat indrukwekkend, op een gegeven moment werd de foto blauw, en ging hij later met een bepaald ‘goedje’ over de ogen. Wow, dat is het enige wat ik kon zeggen. Zo sprekend, zo puur. Lauren was vooral heel erg trots.

De foto’s krijgen een speciale behandeling, ze worden stuk voor stuk geseald en ingekrat. De kisten met een gewicht van zo’n 200-250 kilo worden in een archief van een gemeente opgeborgen die er zorg voor draagt dat de foto’s over 250 jaar openbaar worden gemaakt.

Elke foto heeft zo z’n eigen verhaal, en de blik van ieder mens is uniek.

Uniek

Wil jij en je kind(eren) een unieke ervaring beleven? Leeftijd is vanaf 5 jaar. Je kunt je melden bij Engelbert Visscher via zilverstudiotwente@gmail.com of via Facebook Messenger – Zilver Studio Twente. Er is een mogelijkheid om de foto te laten afdrukken (niet op zilver), en dan krijg je het digitale bestand ook. Dit is niet kosteloos. Veel specialer dan dit kan ik mezelf niet bedenken.

X Esther

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

fotografie foto's bewerken

Hoe achtergrond van foto’s te verwijderen met een paar eenvoudige stappen

Als u fotograaf bent, dan weet u hoe belangrijk het is om de perfecte opname te maken. Natuurlijk willen we...