Als je dochter hoogsensitief is

6 april 2019

“Hoogsensitief,” dit is wat wij hoorden toen wij vorig jaar op gesprek moesten komen op school. De juf had een cursus gevolgd en ging eigenlijk voor een andere leerling, maar alle alarmbellen gingen aan, want veel klopte voor onze Noortje. Blijkbaar hebben wij een hoogsensitief kind.

Leer hier alles over opvoeden door onze mama bloggers >>

hoogsensitief kind, mamablog, persoonlijke blogAls je kind hoogsensitief blijkt te zijn

Toen de juf dit aangegeven had, ben ik mezelf gaan inlezen. En inderdaad…. Sinds ik artikelen ben gaan lezen zijn er zoveel dingen op zijn plaats gevallen. Nu snap ik waarom ze soms zo laat in slaap valt, huilbuien heeft, thuis erg boos kan zijn of haar handen op haar oren houdt wanneer er veel geluid is. Noortje is een hoogsensitief kind.

Wat houdt hoogsensitiviteit in?

Hoogsensitiviteit houdt in dat prikkels sterker binnenkomen. Dit kunnen prikkels van buitenaf zijn, geluid, geur, visueel, maar ook van binnenuit, denk dan aan zorgen, gedachtes en emotionele indrukken. Ook heb ik gemerkt dat de èèn gevoeliger is voor geur en de ander bijvoorbeeld voor gevoel. Je hoeft het dus niet allemaal te hebben, maar het kan wel.

Oorzaak van hoogsensitiviteit

Het wordt veroorzaakt door een hypersensitief zenuwstelsel. In de hersenen van een HSP-er mist het filtertje dat bepaalt welke informatie verwerkt moet worden en welke niet. Dus alle prikkels komen bij een hoogsensitief kind binnen, waardoor je dus snel overprikkelt raakt. En wanneer dat emmertje vol is, merken wij dit dus in Noortjes gedrag.

hoogsensitief kind, mamablog, persoonlijke blogEen hoogsensitief kind in het dagelijkse leven

Noortje draagt al jaren haar sokken binnenste buiten. In het begin vond ik het raar, maar ik had elke ochtend een strijdt met Noortje. Schoenen aan, schoenen uit, schoenen aan, schoenen uit. Elke keer die sokken opnieuw goed doen en weer proberen om de schoenen aan te trekken en nog zat het niet lekker. Tot ze bedacht dat ze ze binnenste buiten ging dragen. Alle leuke gekleurde sokken zijn helaas de deur uit en ze draagt alleen nog maar effen zwarte sokken, dan valt het niemand op.

Noortje heeft ook moeite met onrecht. Noortje voelt intens wat een ander voelt. Deze twee voorbeelden laten zien dat van buitenaf (de aanraking van de huid – sokken) en binnenuit (gevoelens) samen komen.

konijn, huisdier, meisje met huisdierLeren omgaan en leven met hoogsensitiviteit

Sinds wij dit weten en veel artikelen gelezen hebben passen we wat dingen toe om het voor Noortje zo fijn mogelijk te houden.

Natuurlijk onthouden we haar niet van feestjes, want deze horen er ook bij. Ook al ben je een hoogsensitief kind, je bent en blijft een kind. Ze vindt feestjes ook heel erg leuk, maar ze wil wel graag weten wat er gebeurd en wanneer, zodat het geen verrassing is wanneer er bijvoorbeeld harde muziek is of fel licht. En na een dag kermis, de stad of een attractiepark houden we rekening met een uitbarsting op kort termijn. We weten dat die er dan binnen een paar dagen aankomt.

Straks komt schoolreisje eraan. Ik weet nu al de gevolgen ervan, maar ik laat haar natuurlijk wel mee gaan!

Wel proberen we wat meer rust in de weekenden te brengen. Ze houdt erg van de natuur. Dit schijnen veel HSP-ers te hebben. Ze genieten van strand, bos of het park. Dit proberen we als rust meer in te brengen en we merken eigenlijk dat haar broertje Noud hier ook heel erg van geniet.

Tips voor een hoogsensitief kind

Daarnaast is het voor haar erg fijn om in de klas aan de buitenkant te zitten en niet middenin de klas, zodat ze ook op deze manier iets minder prikkels ervaart. Noortje knuffelt elke ochtend, voordat ze naar school gaat, een kwartier met ons konijntje Spirit. Ze geeft aan dat ze daar rustig van wordt. Zoals eerder omschreven gaan haar sokken binnenstebuiten aan, maar ook labeltjes gaan uit de kleding. Niets kan haar meer prikken. ’s Zomers zie je weleens van die wat wijdere luchtigere broeken, deze zijn voor Noortje een no-go. Ze flubberen om haar benen en dat voelt raar. Dus die hebben we uit de klas gehaald.

Ze gebruikt een koptelefoon om zich af te schermen voor geluid, als ze geconcentreerd wilt werken of lezen.

Ze zit op Acro, hiervoor moet haar lange haar in een knot. Dit vindt ze niet prettig, dus haar knot zit aan de zijkant, zodat ze niets voelt bij bijvoorbeeld een koprol.

Simpele aanpassingen voor een hoogsensitief kind

Zo zie je, er zijn overal relatief kleine aanpassingen voor, waardoor het voor haar wat gemakkelijker gaat. Natuurlijk kun je niet alles voorkomen, maar sinds wij dit weten proberen we wel dingen aan te passen en begrijpen we ook wat er is als het even mis gaat. We weten nu waar het vandaan komt.

Ik ben benieuwd of jullie hier dingen in herkennen? Of hebben jullie nog tips?  Of tips voor de schoolreis die binnenkort is? Deze zijn altijd welkom!

hoogsensitief kind, mamablog, persoonlijke blog

Lees ook de blog over kritiek op opvoeden>>

 

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2022, jubel kinderkleding

De zomer in je bol #Summervibes + korting

zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2021, kindermode zomer 2021, strandkleding meisje, zomerjurkjes, meisjeskleding zomer, kinderkleding zomer
buitenspeelgoed voor meisjes

Het leukste buitenspeelgoed voor meisjes

Buitenspelen is zo ontzettend belangrijk voor kinderen. Niet alleen voor de gezondheid en de beweging maar ook voor de ontwikkeling....
loedermoeder mama momlife last minute

Last minute mom

Je hebt moeders die overal aan denken en alles onthouden en je hebt de chaotische last minute mom die alles...