Hoe vind je een betrouwbare oppas voor je kind?

4 september 2019

Ben je op zoek naar een oppas, maar weet je eigenlijk helemaal niet waar een oppas aan zou moeten voldoen? Maak je geen zorgen, want wij hebben voor jou een lijstje gemaakt met punten waar je als ouder op moet letten bij het zoeken naar een geschikte oppas voor je kind.

Ga op zoek naar een oppas

Een oppas kan je in principe overal vinden. Misschien kun je een familielid inschakelen zoals je schoonouders of misschien wel je buurmeisje. Helaas heeft niet iedereen een persoon in zijn/haar omgeving die geschikt zou zijn als oppas. Mocht je niemand in je omgeving hebben die op je kind zou kunnen passen dan kan je altijd nog op zoek gaan naar een oppas via een online oppas community, zoals Babysits (Oppassen.nl). Op Babysits hebben in Nederland meer dan 40.000 oppassen een profiel aangemaakt en via dit platform kun je gemakkelijk een oppas in de buurt vinden.

Hoe vind je een betrouwbare oppas?

Het is altijd verstandig om reviews en referenties te lezen van een oppas. Op deze manier krijg je een beter beeld van de persoon en hoe hij/zij het oppaswerk doet. Via Babysits kan je deze reviews en referenties gemakkelijk lezen op het profiel van de oppas. Maak je geen gebruik van een online oppas community? Dan kun je altijd nog aan de oppas vragen of hij/zij bereid is om de referenties en reviews naar jou op te sturen.

Leeftijd

De leeftijd van de oppas zegt niet altijd veel, maar het is toch belangrijk om hier rekening mee te houden. Normaal gesproken heeft een jongere oppas minder ervaring dan een oudere oppas, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Wel kan je verwachten dat een oudere oppas een hoger uurtarief heeft dan een jongere oppas. 

Kennis en ervaring

Vraag altijd naar de kennis en ervaring van de oppas. Belangrijke certificaten en papieren waar je naar kan vragen zijn: een Verklaring Omtrent het Gedrag, EHBO-certificaat of de opleiding van de oppas zoals Pedagogische Medewerker. Mocht de oppas één van deze certificaten hebben dan heeft hij/zij al een aardige voorsprong op de meeste oppassen. Mocht een oppas geen certificaat hebben dan is dat ook geen probleem. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet te betekenen dat hij/zij geen ervaring heeft. Je kunt altijd nog naar de ervaring van de oppas vragen. Misschien heeft hij/zij wel op de buurkinderen gepast of altijd vrijwilligerswerk gedaan bij een kinderopvang?

Schets situaties

Ben je nog steeds aan het twijfelen of de oppas wel geschikt is? Schets dan een aantal situaties en laat de oppas beantwoorden hoe hij/zij deze situatie zou oplossen. Je kunt hierbij denken aan de vraag: ‘Wat zou je doen als mijn kind valt?’ of ‘Je bent mijn kind aan het badderen en de deurbel gaat, wat zou je doen?’. Door dit te doen krijg je een nog beter beeld van deze persoon en weet je of deze persoon verantwoordelijk en ervaren genoeg is voor het oppaswerk.

Karaktereigenschappen

Niet alleen de ervaring en leeftijd van een oppas zijn belangrijk, maar ook de karaktereigenschappen. Een oppas hoort lief te zijn voor de kinderen, maar ook geduldig, creatief, zelfstandig, verantwoordelijk en betrouwbaar te zijn. De grootste eigenschap die een oppas moet hebben is dat hij/zij een groot hart heeft voor kinderen. Heeft de oppas deze eigenschappen niet? Misschien dat het dan verstandig is om verder te kijken.

Kennismakingsgesprek

Het wordt altijd aangeraden om van te voren eerst een kennismakingsgesprek te hebben. Heb je na het gesprek toch geen goed gevoel over de oppas? Wees dan niet bang, want hier is het kennismakingsgesprek voor. Je kunt er altijd voor kiezen om toch op zoek te gaan naar een andere oppas. Als je wel een goed gevoel bij de oppas hebt dan kun je ervoor kiezen om de eerste oppasafspraak in te plannen.

Werkuren, taken en het oppas tarief

Meestal kan een oppas niet elke dag van de week werken. Je kan er daarom voor kiezen, mocht je het nodig vinden, om een oppas te regelen die in het weekend kan oppassen en een andere oppas te regelen voor doordeweeks. Zo kunnen de oppassen elkaars shifts soms overnemen.

Voordat de oppas komt is het ook verstandig om alvast het oppas tarief te bespreken. Kijk hier goed naar de kennis en ervaring, de leeftijd en de taken die de oppas uit zal voeren. Wil je dat je oppas extra taken doet? Dat kan! Mocht de oppas hier geen bezwaar tegen hebben, dan kan hij/zij extra taken uitvoeren zoals koken, huiswerkbegeleiding, schoonmaken en/of zorgen voor de huisdieren. Houd er wel rekening mee dat een oppas hier per uur extra voor kan vragen.

Onderbuikgevoel

Zien alle referenties en reviews er goed uit en heeft de oppas een Pedagogische opleiding gevolgd, maar voelt het toch niet goed? Volg dan voornamelijk je onderbuikgevoel! Uiteindelijk is het het belangrijkst om goed naar je gevoel te luisteren. Het gaat per slot van rekening om je kind.

Lees ook: Oppas planning in de vakantie periode >>

 

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

jonathan-cooper-5eW9AG8Me9o-unsplash

Geef je tuin een upgrade, zo wordt je tuin de place to be

Een tuin is een verlengstuk van je huis en biedt een plek om te ontspannen, te genieten van de natuur...
tuinieren-met-kind

Qualitytime met de kids: samen tuinieren

Een van de leukste eigenschappen van kinderen is dat ze over kleine dingen erg verwonderd kunnen zijn. Als ouder is...
Screenshot_20240418_102316_Gallery

Wat koop je dit jaar voor Moederdag?

Het is nooit te vroeg om aan Moederdag te denken. Het is namelijk hét moment waarop je je allerliefste mama...