Help mijn kind gaat naar de middelbare school

31 januari 2023

Het schooljaar is nog maar enkele maanden uit maar laatste jaar op de basisschool vliegt voorbij  voor je het weet is je kind klaar met de musical en klaar met groep 8! De nieuwe middelbare school? Die kies je al in Maart. Een keuze voor een middelbare school kan erg lastig zijn. Waar baseer je jezelf nu op? Kies je voor een school dichtbij? Of hobbel je kind achter de vriendjes aan? En hoe zit het met al die niveaus? In dit blog geef ik een aantal tips om een middelbare school keuze te maken.

Eerst het niveau

In Nederland werken wij nu eenmaal met een systeem waar je al vrij jong een niveau “krijgt” we testen met cito en ook met IEP en daar volgt een niveau uit.

Maar vanwege de jonge leeftijd ten tijde van dit toetsmoment zie je dat veel kinderen een niveau krijgen maar dat ze later nog ontwikkelen. Wat je kind dus nu heeft wil niet zeggen dat het daarbij blijft. In Nederland gaat 60% van de kinderen naar het VMBO of het praktijk onderwijs. 20%  gaat naar de havo en 20% naar het vwo.

Als het goed is weet je ongeveer wat je kind gaat doen.  als je kind nog erg jong is of tussen 2 niveaus in zit is het goed om te kijken naar scholen met een 2 jarige brugklas. In een 2 jarige brugklas kijken docenten breder naar je kind en heeft het na het 2e jaar nog de keuzen. Vaak zie je dat die knip ligt bij vmbo/havo of havo/vwo ligt. Let er op dat je kind ook op de school kan blijven als het een ander niveau word.

“een cafetaria op loopafstand, lockers met wifi en het beste vriendje gaat ook, kinderen kiezen heel anders”

Selectie van de scholen

Dan is het goed om een ruwe selectie te maken. Welke scholen heb je allemaal in de regio? Vaak vallen hier al scholen af. Puur omdat ze niet handig te bereiken zijn of omdat het niet het juist niveau is. Misschien moet je kind straks met de trein naar school en kies je liever een dorpsschool.

Als ouder kan je daarna gaan inzoomen op type scholen. Wil je dat je kind alleen met een laptop onderwijs krijgt? Of wil je montessori of dalton onderwijs? Is je kind een topsporter in de dop? Dan kan je kijken of er een zogenaamde LOOT school is waarbij je kind meer mag sporten.

Wij hebben al deze keuzes en onderzoeken nog zonder ons kind gedaan. Puur omdat ik eerst zelf wilde weten wat er allemaal te koop is. Wij komen niet uit onze regio en voor ons zijn alle middelbare scholen nieuw. Ook hebben we rondgevraagd bij vrienden en collega`s om zo een beeld te krijgen. Via deze website kan je checken hoe een school er voor staat. Zo kan je kijken naar het slagingspercentage maar ook naar het niveau na 3 jaar. Je kan dan kijken of kinderen boven of onder het niveau zitten dat ze hebben gekregen van de basisschool.

En dan?

Een kind van 11 of 12 kiest een school totaal anders dan een volwassene. Hij of zij kijkt of de school goede lockers heeft of coole snoepautomaten, een voetbalveld doet het ook goed. met. Een kind moet voelen en ervaren. Vanaf groep 7 mag een kind naar de open dagen en doe dat ook! Vraag daar een rondleiding aan een scholier, dan krijg je pas echt de inside information.  Ga zo veel mogelijk middelbare scholen bezoeken. En laat een kind deelnemen aan open lesmiddagen. Probeer samen er achter te komen wat je kind belangrijk vind en wat jij voor je kind belangrijk vind. Weet je kind dat hij kunstzinnig is, kijk of de school dat aanbiedt in bv extra toneel of kunstvorming. Heeft een school wetenschappelijk onderwijs of afspraken met een universiteit? Ook al weet je de exacte richting niet van je kind wel weet je vaak wel waar de interesses liggen. En als laatste de kosten want die ski reis naar Tignes en uitwisseling in de 5e klas naar Rome klinkt wel leuk, maar wat betaal je aan schoolgeld? En die laptop, huur je die of moet je die kopen? Kiest je kind wel voor een school ver weg wat kost dan die buskaart in de winter? Laat je niet afschrikken, maar kijk wel goed of er misschien fondsen of potjes zijn in je gemeente hiervoor!

“loten voor je middelbare school, bloedirritant maar soms noodzaak”

Loten

In grote steden heb je ook nog een lotingssysteem. Bloedirritant als je het liefst naar een bepaalde school wil. En toch, wel heel eerlijk! Niet iedereen kan naar de zelfde school. De voorwaarde verschillen per gemeente/school. Maar kijk goed en kies wijs, want ja, het kan echt gebeuren dat je net uitgeloot bent. Ik zal het vriendje niet vergeten die pas bij keuze 4 zijn school had, en dan wonen wij niet eens in een stad.

Succes

Uiteindelijk moeten jullie als gezin kijken wat er bij je past. Of je je kind helemaal de vrijheid geeft of niet. Het kan best lastig zijn als een kind kiest voor een school die niet jouw voorkeur heeft. Alleen als je kind het goed kan motiveren en hij/zij zich er prettig bij voelt dan is het vaak toch ook goed? Vergeet niet je kind moet er iedere dag zitten, en die moet uiteindelijk een veilig en prettig gevoel bij de school hebben. Veel succes met kiezen!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

jonathan-cooper-5eW9AG8Me9o-unsplash

Geef je tuin een upgrade, zo wordt je tuin de place to be

Een tuin is een verlengstuk van je huis en biedt een plek om te ontspannen, te genieten van de natuur...
tuinieren-met-kind

Qualitytime met de kids: samen tuinieren

Een van de leukste eigenschappen van kinderen is dat ze over kleine dingen erg verwonderd kunnen zijn. Als ouder is...
Screenshot_20240418_102316_Gallery

Wat koop je dit jaar voor Moederdag?

Het is nooit te vroeg om aan Moederdag te denken. Het is namelijk hét moment waarop je je allerliefste mama...