‘Groot klein meisje’

18 april 2017

Sinds 2008 woon ik in Frankrijk en als moeder op het Franse platteland vallen me vaak dingen op, waarvan ik me afvraag of het een cultuurverschil tussen Nederland en Frankrijk is of meer een verschil tussen stad en platteland (of beide) en ik vind het dan ook erg leuk daarover te schrijven en misschien wel een discussie over te voeren. Dit keer gaat het over de kinderkleding voor dochter Sarah.

Toen ik zwanger was van Saar heb ik me stellig voorgenomen dat mijn meisje nooit, maar dan ook nooit, in tulle en ruches gekleed zou gaan. De eerste week is me dat goed gelukt, tot vrienden en familie setjes kleding cadeau gaven (in Frankrijk is het de gewoonte dat mensen kleding als kraamcadeau geven). Wat een, in mijn ogen, kitscherige boel! Maar omdat het zonde is de kleding niet te gebruiken, had Saar soms die meisjesachtige pakjes aan. En wat stond het haar leuk!

Toen werd mijn meisje ouder en begon ze aan te geven wat zij mooi vond. Ondanks dat ik beslis (ik heb ’s morgens met mijn werk op de boerderij geen tijd voor een discussie, dus ik leg de kleren de avond van te voren klaar), probeer ik toch een beetje rekening te houden met Saar haar smaak. Saar (in mei wordt ze 8) is, ondanks dat ze halve Française is, erg groot voor haar leeftijd en helemaal voor Franse begrippen. In haar hoofd is ze echt nog een klein meisje, zoals alle meisjes in haar klas. Ze houdt van ruches, kleuren, bloemetjes, zwierige rokken en roze, roze en nog eens roze.

Sara in roze meisjeskleding

De meisjes hier in Frankrijk blijven, naar mijn mening, veel langer klein meisje dan de meisjes in Nederland en de kinderkleding is dan ook veel kleine meisjesachtiger. En tegen alle verwachtingen in, blijk ik dat heerlijk te vinden. Laat mijn meisje maar zo lang mogelijk kind zijn! Alleen gaat deze Franse kleding vaak maar tot maat 140 (dat heet hier 10 jaar), omdat de kinderen hier veel kleiner zijn. Sommige merken lopen wel door, maar de collectie verandert en is vaak al bedoeld voor grotere puber meisjes. Saar haar maat (152) is hier voor kinderen van 12 jaar. Er zijn zelfs merken die het al maat S noemen (een volwassen maat).

Ik koop dus veel Nederlandse merken voor Saar, maar in Nederland kleden meisjes van 7/8 jaar zich veel ouderlijker, de rokjes zijn vaak strak en/of de kleuren te somber. Gelukkig zijn er nog een paar hele leuke kleurige Nederlandse merken, maar ik vraag me af hoe het straks moet als Saar zelfs niet meer in maat 152 past, want dan houdt het in Nederland toch ook wel op.

Mijn oproep is dan ook: lieve leuke kledingmerken, maak als-jullie-blieft leuke vrolijke kinderkleding in grote(re) maten! En suggesties zijn altijd welkom!

-Esther

Inspiratie nodig? Get the summer look Girls!

Ga je wel picknicken op een kleed in een mooi park? Kijk dan even hier voor leuke benodigdheden >>


Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

o'chil meisjeskleding jurkjes

Zomer met O’Chill – Pinky Promise + Winactie

Het voelt nog volop als winter door alle sneeuw vorige week, maar de zomercollecties druppelen al weer binnen en heel...
PB203216

Een feestelijke outfit voor de feestdagen

De feestdagen komen er aan en daarbij hoort natuurlijk een feestelijke outfit. Met kerst in een nieuwe jurk aan het...
DSC09952 kopiëren

10 jaar Topitm

Topitm kidswear bestaat inmiddels al 10 jaar en dat wordt gevierd met een prachtige nieuwe collectie. Zoals ze zelf zeggen:...