Mijn kleine meid gaat naar groep 3!

19 maart 2020

Voordat je kinderen krijgt, heb je al ideeën en fantasieën over hoe jij je kinderen zal gaan opvoeden en hoe jij als ouder zal zijn. Vele mensen zeggen stoer dat ze niet geëmotioneerd worden van mijlpalen zoals de eerste stapjes en de eerste schooldag, maar wacht maar tot je kindje er is. Het ouderschap doet rare dingen met je! De eerste schooldag is een van die mijlpalen, maar ook het feit dat je kind naar groep 3 gaat, is groots. Immers, van kleine kleurende kleuter naar plots een kond wat alsmaar zelfstandiger wordt en leert lezen, schrijven en rekenen. Een grote stap voor ouders, een kind naar groep 3. En laten we wel wezen, voor je kind is het ook een enorme stap.

Verandering in gedrag

Groep 3 is voor je kleine, grote kind erg spannend. Voorheen zat het met alle kinderen in een kring en mocht het nog veel spelen. Groep 3 is ineens wel eng echt school. Kinderen zitten aan eigen tafeltjes en spelen alleen nog in de pauzes. Door alle nieuwe dingen die ze leren, kost het enorm veel energie. Ook het wennen aan nieuwe regels en het stilzitten, is erg inspannend.

Je kind zal ’s avonds erg moe zijn en uit zichzelf zijn kinderbed opzoeken om te gaan slapen. ’s Ochtends is opstaan vaak moeilijk en misschien begint je kind met ‘ik heb buikpijn, mag ik thuisblijven?’ om vervolgens ineengedoken in haar hoogslaper te blijven liggen. Misschien plast je kind zelfs weer in haar broek.

Veel kinderen vinden school ineens niet leuk meer, maar kunnen door de overprikkeling ook thuis ineens moeilijk hanteerbaar worden. Het is tenslotte erg veel wat er door zo’n kinderhoofdje per dag verwerkt moet worden. Deze fase van gewenning kan best een paar maanden duren. Veel scholen laten kinderen in groep 3 vaak tot de herfstvakantie wennen door ze nog iets meer speelmomenten aan te bieden.

Lees ook: Ochtendritueel op een schooldag >>

Hoe kun je je kind zelf begeleiden

Natuurlijk ben jij de rots in de branding voor je kind. Je zal ongetwijfeld graag handvatten willen om je kind door deze lastige fase heen te helpen. Misschien wordt je er wel onzeker door of voel je je machteloos. Door je kind voor te bereiden al voordat het naar groep 3 gaat, heb je al veel winst geboekt.

Plan ook een gesprek met de leerkracht bij de kleutergroep van je kind. Vraag hoe zij de overgang ervaren en op welke manier zij deze zo soepel mogelijk laten verlopen. Ga ook eens samen kijken bij groep 3, bijvoorbeeld door na schooltijd eens bij de meester of juf te kijken. Soms laten scholen tegen het einde van het leerjaar alle kinderen even in hun nieuwe klas kijken. Zo maken ze alvast kennis met het nieuwe lokaal en de nieuwe leerkracht.

Zodra je kind eenmaal in groep 3 zit, is het belangrijk de tijd te nemen om de dag met je kind te bespreken. Wat was er nieuw vandaag en wat vond je daarvan? Leg ook uit dat dingen soms anders gaan dan we gewend zijn. Maak ook gerust eens een afspraak met de leerkracht van groep 3 om de voortgang van je kind te bespreken. Hoe gaat het in groep 3, kan ze zich concentreren en pakt ze de nieuwe stof goed op?

Zijn er nog dingen waar jij als ouder je kind bij kan ondersteunen? En na een paar maanden in groep 3 zal je kind al niet beter meer weten.

Lees ook: opvoeden valt niet altijd mee >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

schoolspulletjes

Schoolspulletjes voor schattige meisjes

De vakantie begint bijna en dat is een mooi moment om een dagje te gaan shoppen met je dochter(s) om...
Ontwerp zonder titel (2)

Back to school musthaves summer 2022

Na weken van zomerige vakantiedagen is het weer tijd om ons klaar te maken voor school. Zelf ervaar ik het...
bedankt juf, juffenbedankje, juffencadeau,

Bedankt juf voor het fijne schooljaar! Maar wat is een leuk cadeau voor de juf?

Over een aantal weken is het al weer zover: het einde van het schooljaar. En bij het einde van het...