hippe babykleding, zwangerschap, zwanger, kinderkleding, blogs, mamablogs, babylabelhippe jongenskleding, jongensmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, boyslabel


Mama blogs belonen voor rapport, geld geven voor rapport, opvoeding

Published on juli 9th, 2016 | by redactie

0

Geld geven voor rapport of niet?

De rapporten zijn hier binnen en de kinderen kunnen niet wachten om hun beloning in ontvangst te nemen voor hun goede prestaties. Tja, maar doe ik daar goed aan om ze te belonen voor hun rapport en waarmee dan? De oudste kinderen willen het liefst een financiële bijdrage, dat weet ik, zodat ze kunnen kopen wat ze willen. De jongste wil graag iets uitzoeken in de speelgoedwinkel. Maar is belonen met geld of een cadeau wel een goed idee? En hoeveel moet je dan geven?

De meeste kinderen krijgen geld

Drie op de vijf basisschoolleerlingen krijgt rapportgeld. Doorgaans rond de € 5,- per rapport. Het inkomen van de ouders of de leeftijd van het kind speelt hierbij geen rol. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud naar het ‘geldgeefgedrag’ van ouders en de invloed van kinderen en andere ouders hierop. Aan verjaardagscadeaus besteden ouders doorgaans € 50,- per kind. Bij het vaststellen van de hoogte van het rapportgeld, zakgeld en geld voor verjaardagscadeaus kijken ouders vooral naar wat ze willen en kunnen betalen en niet naar wat de omgeving doet. Wel hebben kinderen veel invloed op het geefgedrag van de ouders.

Geld geven voor rapport of niet?

14% van de ouders geeft op geen enkele manier een beloning voor het rapport. Een kwart van de ouders geeft een cadeau in plaats van geld. En 63% geeft doorgaans € 5 voor het rapport. De meeste ouders doen dit om hun kind te belonen voor de prestaties en een kwart van de ouders doet dit om hun kind te stimuleren en te motiveren. Ouders bepalen zelf of ze wel of geen geld voor het rapport geven en laten zich daarbij niet door hun omgeving beïnvloeden.

Grenzen aan wensen!

Het Nibud raadt ouders aan vooral standvastig te zijn en niet te snel te zwichten voor de wensen van hun kinderen. Voor de financiële opvoeding is het belangrijk dat kinderen leren dat er grenzen aan hun wensen zitten. Ook al hebben ouders financieel gezien de middelen om mee te gaan in de wensen van het kind. Het Nibud vindt het belangrijk dat kinderen leren dat niet alles financieel gezien mogelijk is.

Wat geef jij jouw kinderen voor hun rapport?
Comments are closed.

Back to Top ↑