7 eettips voor een weerstand boost tegen kwaaltjes

10 november 2018

De tijd van snotneuzen, loopneuzen, verstopte neuzen, niezen en hoesten breekt weer aan. Je kunt bijna de klok erop gelijk zetten en ineens lopen je koters rond met al het bovenstaande. Ook zo fijn dat als ze hoesten, ze dit midden in je gezicht doen. Het snotvegen op je kleren zitten (fijn als je net naar je werk moet) en ze ’s nachts slechter slapen door de dichte neus. Herkenbaar? Zo gaat het bij ons in ieder geval wel….althans…de verstopte neus en soms een loopneus. Want de laatste paar jaar zien we de verkoudheid steeds minder. Inmiddels zijn ze ook weer wat ouder. Dus vegen ze hun neus soms ook af aan een tissue in plaats van aan mij of hun shirt (al is dat laatste nog wel een hardnekkig dingetje….) Dus een weerstand boost is hier erg welkom.

T-shirts in de herfst of winter

Nu krijg ik standaard de opmerking van mijn schoonmoeder waarom de jongens zo koud kleed. En afgelopen weekend werd ik meewarig aangekeken, omdat mijn jongens in een t-shirtje over straat liepen (wel met jas onder de arm) en ik met een lekkere jas aan. Maar ja….ze hebben het gewoon niet koud! Bovendien ontstaat een verkoudheid ook niet door het zogenaamde ‘kou vatten’. Het is een infectie door een virus.

Overal bacillen

Als we tijdens onze kinderloze tijd het jaarlijkse familieweekend gingen met neefjes en nichtjes, was ik steevast de dag erna ziek. Als oma langs is geweest in de snotneuzen periode, is ze vaak daarna verkouden. Oftewel: onze lieve schatjes brengen naast een heleboel leuke dingen, ook de nodige ziektekiemen met zich mee! Als ouders bouw je door de jaren heen al meer weerstand op tegen al deze bacillen. Net als dat je kind dat door de jaren heen doet. Soms kun je echter een dipje hebben in je weerstand. Door bijvoorbeeld stress of een slechte nachtrust. Tijd voor een weerstand boost.

weerstand boost, zakdoeken, verkoudheid 3

Voorkomen is beter dan genezen

Nu kun je je ontzettend ziek voelen door een verkoudheid. Het is zo vervelend als je kind zich rot voelt. Maar ook als ouder is het ontzettend vervelend als je je rot voelt door een verkoudheid.Je kunt de kans op een verkoudheid verkleinen door je weerstand te versterken. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Hier volgen 7 eettips voor een weerstand boost

weerstand boost, sinaasappels, glimlachend-meisje-die-verse-sinaasappelen-in-het-park-houden_23-21478930291.Vitamine D! Uhhh, bedoel je niet vitamine C…..?

Vitamine C wordt altijd genoemd als het gaat om je weestand. Het klopt ook dat vitamine C je weerstand op peil houdt. Het blijkt echter dat een klein gebrek in vitamine D je al veel vatbaarder maakt voor een verkoudheid of griepje. Vitamine D wordt in je huid aangemaakt door de inwerking van daglicht op je huid. In de winter is er veel korter daglicht, is je huid vaker bedekt en ben je minder buiten dan in de zomer. Veel mensen krijgen te weinig vitamine D binnen. Vooral peuters, oudere mensen, maar ook mensen met een donkerdere huid.

Vitamine D zit vooral in boter voor op brood, vloeibaar bak- en braadvet, sinaasappels en vette vis. Voor peuters en voor oudere mensen geldt sowieso het advies om een vitamine D supplement te gebruiken.

2. Eet voldoende groente en fruit

Dat groente en fruit goed voor ons zijn weten we allemaal al lang. Groente en fruit zijn rijk aan vitaminen en mineralen, welke belangrijk zijn voor allerlei processen in het lichaam. Zo ook je weerstand op peil houden.

Wat minder bekend is dat groente en fruit ook bio-actieve stoffen bevatten. Er zijn veel verschillende soorten en er is veel onderzoek gaande naar de precieze werking ervan. Salvestrolen zijn een groep bioactieve stoffen. Planten maken salvestrolen aan om zich tegen bacteriën, virussen en schimmelinfecties te beschermen. Onderzoekers durven daarom de conclusie te trekken dat salvestrolen het lichaam helpen wapenen tegen allerlei bedreigingen.

Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan deze stoffen.

weerstand boost, romige-tomatensoep-geserveerd-in-een-kom_1220-31013. Tomatensoep en zelfgemaakte pastasaus

Als je regelmatig tomatensoep eet of zelf tomatensaus maakt voor bij de pasta, dan levert dit een positieve bijdrage aan je weerstand. Je moet dan wel verse tomaten of tomaten uit blik gebruiken. Verhitte tomaten bevatten namelijk lycopeen. Lycopeen is een anti-oxidant die je ziektebestrijdende witte bloedlichaampjes beschermt. Zelfde geldt overigens voor tomatenpuree of gezeefde tomaat. Dit is zelfs voor de meeste kinderen geen straf 😊.

Mocht je nu toch ziek worden, schakel dan over op zelfgemaakte kippensoep. Deze versterkt de weerstand, helpt de neusslijmvliezen en verdunt taai slijm

4. Heet, heter, heetst!

Verwerk rode pepers of sambal in het eten. De stof capsaïcine in rode pepers jaagt het immuunsysteem aan. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat gebeurd. De afweercellen van het lichaam zouden door de hete pepers in alarmstand schieten, wat als uitwerking heeft dat je weerstand tegen verkoudheid en griep verbetert. Rode peper, cayennepeper, sambal….gebruik het. (Heel lekker een boterham of cracker met pindakaas, sambal en komkommer!).

noten eten, notenmix, notenrepen, weerstand boost, eettips weerstand, weerstand boosten, ziek worden, kind ziek, kind weerstand5. Eet noten

Noten bevatten het mineraal selenium. Selenium versterkt het immuunsysteem. Al bij een klein tekort aan selenium in je lichaam kunnen virussen zich sneller vermenigvuldigen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan selenium: noten (vooral amandelen, walnoten en paranoten), maar het zit ook in vis, zilvervliesrijst, eieren en kippenvlees.

 

6. Knoflook

Knoflook is niet alleen heel lekker, maar dagelijks een teentje knoflook verwerken in je maaltijd verbetert je weerstand tegen verkoudheid. Dat komt door de in knoflook voorkomende stof allicine. Dit stofje komt vrij wanneer knoflook geplet of gekauwd wordt. Dit stofje ondersteunt het immuunsysteem in bacteriebestrijding, maar heeft ook een gunstige invloed op de witte bloedlichaampjes om virussen te bestrijden. Goodbye verkoudheid- en griepvirus!

weerstand boost, water drinken, waterfles, het-gietende-water-van-de-vrouwenhand-in-glas-voor-haar-gelukkige-dochter_23-21478782127. Drink genoeg water

Voldoende water drinken (1,5 liter per dag) is sowieso goed en helpt om je immuunsysteem in een goede conditie te houden. Het voorkomt bovendien uitdroging van je slijmvliezen. Deze slijmvliezen zijn weer belangrijk bij het weerstand kunnen bieden aan verkoudheids- en griepvirussen. Mocht je in de koudere maanden liever geen koud water drinken, dan kun je uiteraard ook meer (kruiden)thee drinken of warm water met bijvoorbeeld verse gember.

Niet te schoon allemaal

In tijd van verkoudheid en griep is (persoonlijke) hygiëne heel belangrijk. Je huis ventileren, deurkrukken schoonmaken en hand regelmatig wassen zijn hier allemaal onderdeel van. Maar het volgende is wel iets om over na te denken….

Je wilt uiteraard dat jij en je gezin in de basis een sterk immuunsysteem hebben. Dit kun je alleen krijgen als je lichaam bloot gesteld wordt aan bepaalde bacteriën en virussen. Als je kind heel klein is, zijn ze ook vaker ziek. Tot 2 jaar lijkt het wel een continue stroom van ziek en verkouden zijn. Juist daardoor bouwen ze weerstand op.

Er is ook zoiets als té schoon zijn. Vandaag de dag gaan we allemaal dagelijks onder de douche (soms wel 2x), wassen we de hele dag door onze handen en hebben we de beschikking over allerlei bacteriedodende doekjes, gels en sprays. Dit daagt je immuunsysteem natuurlijk totaal niet uit. Sterker nog, het zorgt juist voor een verminderde weerstand! Hier kun je gedurende het hele jaar aan werken…

weerstand boost, eettips weerstand, weerstand boosten, vies worden, ziek worden, charmant-klein-meisje-met-wit-shirt-bedekt-met-verschillende-verven_8353-7532

Een nieuwe mamablog van Kim over samen douchen>>

Nog meer tips en recepten voor een gezonde leefstijl door blogger Lilian>>

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

loedermoeder mama momlife last minute

Last minute mom

Je hebt moeders die overal aan denken en alles onthouden en je hebt de chaotische last minute mom die alles...
kind kwijt, mamablog, mamablogger. girlslabel, meisjesmoeder

Eén ogenblik van niet opletten …

Soms heb ik een beetje het gevoel dat ik de schijn hoog aan het houden ben door steeds opnieuw maar...
totum knutselpakket knutselen kids diy

De vrolijke Rainbow Pets van Totum

Kennen jullie de vrolijke Rainbow pets al? Toen deze huisdieren klein waren en in de achtertuin speelden, zagen ze voor...