hippe babykleding, zwangerschap, zwanger, kinderkleding, blogs, mamablogs, babylabelhippe jongenskleding, jongensmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, boyslabel


Blogs dwerghamster, dwerhamster als huisdier

Published on oktober 25th, 2019 | by Wiljo

0

Tranen om Cas

Iedere avond als ik op de bank zit, en de kleine blonde Viking en zijn zusje in zijn bed liggen, komt kleine Cas tevoorschijn. Overdag slaapt hij in zijn huisje en zien we hem niet zo vaak. Maar ‘s avonds en ‘s nachts is de kleine dwerghamster flink actief.

Lees ook: een konijn als huisdier >>

Dwerghamster als huisdier

Hij rent als een malle door zijn radje heen, schiet 2 verdiepingen omhoog door zijn gangenstelsel en knaagt aan zijn eten. Het is een grappig beestje waar de kinderen vaak mee spelen, mits hij overdag natuurlijk wakker is. Vriendjes en vriendinnetjes die hier komen, mogen Cas ook altijd even vasthouden. Ook worden er doolhoven, huisjes, en hele bouwwerken van lego en Kapla gemaakt voor Cas.

Ongeveer anderhalf jaar geleden kocht ik de kleine dwerghamster voor Sverre en Veerle, vooral om het verdriet van de scheiding tussen mijn ex en mij wat te verzachten. Ik hoopte ook dat ze zelf het diertje zouden voeren en verschonen, maar die twee laatste, kwamen vooral op mijn schouders neer. Toch spelen de kinderen heel regelmatig met Cas.

Heel stil in het huisje

Vorig weekend waren de kinderen bij hun vader, en vreemd genoeg holde het grappige beestje niet door zijn rad heen. De volgende morgen zag ik dat zijn eten niet aangeraakt was. Een naar gevoel kwam in mijn buik naar boven. Ik deed het deurtje van zijn kooi open en tikte op zijn huisje. Normaal kwam er dan een slaperig kopje het hoekje om kijken. Maar nu gebeurde er niks.

Het nare gevoel in mijn buik werd ondertussen een onheilspellend gevoel, voorzichtig tilde ik het huisje uit de kooi en liep ermee naar de keuken, daar opende ik het huisje en zag ik Cas liggen. Eerst dacht ik dat hij sliep. Ik pakte het diertje op maar zag toen dat hij echt niet meer leefde. Toch was hij niet stijf. Ik zag dat hij een opgedroogde druppel bloed bij zijn oog had.

‘Cas, dit doe je me toch niet aan hè?’ het beestje lag doodstil in mijn handen. Ik dacht aan Sverre en Veerle en hoe verdrietig ze zouden zijn. Ik nam een doekje met wat warm water en poetste voorzichtig de druppel bloed weg, hij moest er toch netjes uitzien. Daarna deed ik hem in een keukenpapiertje en legde hem terug in zijn huisje. Wat nu? Moet ik hem bewaren tot de kinderen weer thuis zouden komen? In de vriezer? Anders zou hij misschien gaan stinken. Ik liep naar de schuur waar de vriezer staat en legde het beestje in een dichte bak tussen de waterijsjes.

dwerghamster, dwerhamster als huisdier, blog huisdier

Winterslaap?

Terug op de bank keek ik in mijn telefoon en zocht informatie over dwerghamsters. Daar las ik dat ze soms een winterslaap houden. Veel mensen denken dan dat de dwerghamster dood is, maar je dat kon herkennen omdat er geen stijfheid optrad. ‘Hè, verrek, nee toch’. Ik vloog terug naar de schuur, struikelde over Sverre zijn fiets en haalde mijn been gemeen open, trok de deur van de vriezer open en haalde het beestje er weer uit. Ik tuurde of ik misschien zijn snorharen zag trillen, hoopte dat ik het mis had en hij gewoon in een winterslaap was. Maar eigenlijk wist ik het wel zeker, het kleine speelkameraadje van de kinderen was écht dood, alleen wilde ik het niet geloven.

Ik draaide hem weer voorzichtig in het keukenpapier (lekker zacht) en legde hem weer in het huisje. Terug de vriezer in kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Ik zette hem op de hoek van de werkbank in de schuur. Even kreeg ik het idee om snel een nieuwe hamster te kopen en niks te zeggen, maar aan de andere kant is dit ook iets waar kinderen mee om moeten leren gaan. Ik zuchtte diep, ‘Hoe moet ik dit nou aan je baasjes gaan vertellen, Cas…’

Lees hier het vervolg
Comments are closed.

Back to Top ↑