Duurzaam nachtponnetje van papa’s overhemd

30 januari 2014

Ik ben opgevoed door een vader wiens ouders de hongerwinter nog hebben meegemaakt. Mijn opa en oma hebben (als ik de verhalen van mijn vader mag geloven) van het “hamsteren”na die tijd  hun missie gemaakt. Voor het geval het ooit nog eens nodig zou zijn want ze hadden immers 5 kinderen te voeden.

DIY Nachtponnetje maken

Zo stond de kelder bij opa en oma vol met o.a. blikken walvisvlees in tomatensaus , platen vet , pakken macaroni en grote zakken witte- en bruine bonen. Deze conserven gingen jarenlang mee op vakantie , om het op te maken, want een 2e Hongerwinter bleef gelukkig uit.

Als je ooit uit pure nood bloembollen hebt moeten eten is weggooien van voedsel, in welke vorm dan ook, een absolute zonde. Geloof me zelfs sla incl. vinaigrette (na een maar uurtjes toch echt al een bergje groenige snot) werd de dag erna gewoon opgegeten door mijn vader.

In mijn studententijd werd ik “koningin der kliekjes” genoemd  en was Tuperware my middle name.

Nu nog steeds vind ik het zonde om iets weg te gooien. Ik bewaar het liever nog een paar dagen in de koelkast terwijl ik vaak weet dat het waarschijnlijk later toch de groenbak in verdwijnt. Zomaar eten weggooien blijft voor mij altijd zonde.

Dit is niet anders bij kleding, en ik vrees dat ik zwaar erfelijk belast ben met de genen van de bloembolleneters die ik met zeer veel trots familie mag noemen. Zo liep mijn vader blijkbaar in ondergoed dat, wanneer er gaten in vielen, vermaakt werd met een versleten hemd van z’n zusje. Hoe duurzaam wil je het hebben?! Voor de goede orde, mijn opa was huisarts dus als er in die tijd een voedselbank was, mocht hij daar zeker geen gebruik van maken! “Ons ben zunnig”…heb ik niet van het Zeeuwse meisje.

Mijn vader klopt nog steeds bij me aan of ik een kussensloop (werkelijk tot op de draad versleten!) nog een opfrisser kan geven, want de rest van het beddengoed is nog prima. En een overhemd met lange mouw kan nog best even door voor korte mouw als de ellebogen of revers versleten zijn. En al die klusjes doe ik met liefde voor hem, nog fijner hij blijft me inspireren.

Ik vis steevast de versleten weggegooide kleding van mijn man uit de vuilnisbak om te kijken of ik er nog iets nuttigs mee kan doen. Zo bedacht ik voor Saar dit nachtponnetje. Overhemden slijten vaak aan de kraag en revers en die heb je voor dit ponnetje niet nodig. Hij staat overigens erg schattig en ook oudere meisjes kunnen dit model heel lang dragen…wie liep er niet in haar vriendjes overhemd ‘s morgens koffie te zetten?

Benodigdheden diy nachtponnetje:

 • Oud overhemd met lange mouw
 • Schaar
 • Evt. patronen
 • Naaimachine
 • Veiligheidspeld
 • Draad
 • Elastiek

Werkwijze stappenplan diy nachtponnetje:

 1. Je kan hiervoor een paar patronen gebruiken. Ikzelf ben meer van gewoon gaan knippen en kijken naar een voorbeeld kledingstuk hoe het moet worden. Maar als je niet net als ik zo je schaar ergens in durft te zetten kun je de volgende patronen opzoeken of online kopen via www.knippie.nl
 • · Maat 68 t/m 98 Patroon 12 Knippie nr 1 2009
 • · Maat 104 t/m 134 Patroon 23 Knippie 1 2013
 • · Maat 134 t/m 164 Patroon 36 Knippie nr 2 2013
 1. Knip het overhemd door midden van oksel tot oksel. Knoop het overhemd dicht je knipt voorkant en achterkant in één keer.
 2. Knip het voorpand langs de kraag. Gebruik het bovenrugstuk van het overhemd dit heeft 3 lagen stof. Zo heb je ook meteen het beleg.
 3. Achterkant uit de voorkant (borststuk) van het overhemd. Hou rekening dat je een stukje pakt waarbij er een knoopje mooi aan de bovenkant zit.
 4. Knip de mouwen uit de mouwen van het overhemd. Meet hiervoor evt. de lengte van je meisjes arm voor een korte-, 3 kwart-, of lange mouw.
 5. Knip 2 boogjes beleg voor het achterpand bovenstuk.
 6. Naai voor en achterbovenstuk op beleg.
 7. Rijg evt. een draadje door het stuk overhemd (de achterkant zonder knopen wordt de voorkant en andersom) van zijnaad naar zijnaad nav de breedte van het bovenstuk voorpand zodat je het makkelijker kunt rimpelen onder de naaimachine zie vb.
 8. Naai nu het bovenstuk voorpand op de achterkant van het overhemdonderstuk.
 9. Naai de het bovenstuk achterpand op de voorkant van het overhemdonderstuk zodat de knoopjes mooi aansluiten.
 10. De schouders dichtnaaien (let op dat je alles goed binnenstebuiten naait om onverhoopt lostornen te voorkomen)
 11. Naai de mouwen dicht
 12. De mouwen naaien aan in de armsgaten
 13. Zoom de mouwen af en naai er evt een elastiekje in voor een speelse pofmouw.
 14. Geniet van je mooie ponnetje!

 DIY nachtponnetje

LEES OOK: 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

duurzame keuzes

Creëer een stralende toekomst voor je huis: veilige en duurzame keuzes die het verschil maken

Er zijn ontzettend veel keuzes te maken en beslissingen te nemen als het gaat om het bouwen, verbouwen of opnieuw...
the dream store, handgemaakte kinderkleding, handgemaakte meisjeskleding, handgemaakte kinderkleding webshop

Handgemaakte kinderkleding webshop The Dreamstore #webshoptip

We hebben weer een geweldige webshop ontdekt die we je niet willen onthouden: The Dreamstore. Een uniek shop vol met...
vegan fellas, fellas, vegan, duurzame nagellak, nagellak

Vegan gellak voor een betere wereld

Je ziet het steeds vaker voorbijkomen: merken die met hun producten steeds meer rekening houden met verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Op...