De stalen trap, de perfecte vervanging voor een houten trap

17 februari 2023

Een stalen trap is een uitstekende vervanging voor een houten trap. Het is sterk, duurzaam en kan worden ontworpen om aan uw specifieke wensen te voldoen. Of u nu een trap zoekt voor uw woning of misschien wel kantoor, de prijzen voor een stalen trap variëren van €3.000 tot €7.500 of meer. Natuurlijk helemaal afhankelijk van wat uw eisen zijn. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten stalen trappen, de verschillende factoren die de kosten beïnvloeden, en geven we u een beter beeld van wat u kunt verwachten wanneer u overweegt om een stalen trap aan te schaffen.

Soorten stalen trappen

Er zijn verschillende soorten stalen trappen op de markt, die u kunt kopen bij verschillende aanbieders. Hieronder vindt u een overzicht van de meest populaire soorten:

Dichte trap: In tegenstelling tot een open trap, bevat de dichte trap stootborden tussen de treden.

Steektrap: De steektrap is misschien wel het meest simpele type trap.

Onderkwart trap: Deze trap heeft een zichtbare onderkant en is ideaal voor gebruik in woningen.

Bovenkwart trap: Dit type trap heeft een zichtbare bovenkant en is ook geschikt voor woninggebruik.

Tweekwart trap: Deze trap heeft zichtbare zijkanten en is ideaal voor gebruik in bedrijfspanden.

Halfslag trap: Deze trap maakt een halve draai en is geschikt voor zowel woningen als bedrijfspanden.

Bordestrap: De bordestrap is een trap met een metalen frame en houten treden en is geschikt voor zowel woningen als bedrijfspanden.

De kosten van een stalen trap

De kosten voor een stalen trap worden bepaald door verschillende factoren, zoals het type metaal, de trapvorm, de trapopbouw, de afmetingen, extra’s zoals trapleuningen en trapverlichting, enzovoort. Een grove indicatie van de prijs van een stalen trap met houten treden is €5.000 en €20.000 of meer voor een ingewikkelde en bewerkelijke trap.

De hellingsgraad van de trap

De hellingsgraad van een trap is de mate waarin de trap afloopt of steil is. Het wordt uitgedrukt in procenten en geeft aan hoeveel de trap omhoog of omlaag gaat in verhouding tot de lengte ervan. Een trap met een hellingsgraad van 45 graden betekent bijvoorbeeld dat de trap zich over een afstand van 1 meter verticaal verplaatst met 45 centimeter naar boven of naar beneden.

De hellingsgraad van een trap is van groot belang voor de veiligheid en de toegankelijkheid ervan. Een trap met een te steile hellingsgraad kan gevaarlijk zijn, vooral voor ouderen en mensen met beperkte mobiliteit. Een trap met een te weinig steile hellingsgraad kan daarentegen moeilijker te beklimmen zijn en vermoeiender. Ook dit is niet fijn voor oudere mensen en mensen met een mindere mobiliteit. Houd hier dus rekening mee als u op pad gaat voor het kopen van een nieuwe trap.

De hellingsgraad bepaalt het uitzicht van de trap

De hellingsgraad van een trap is een belangrijke factor bij het bepalen van het uitzicht van de trap. Een trap met een hellingsgraad van 45 graden of meer wordt gezien als een steile trap en is perfect voor een trap die weinig wordt gebruikt, zoals een zoldertrap. Voor de hoofdtrap in huis wordt echter aangeraden om voor een hellingsgraad van minder dan 45 graden te kiezen. De hellingsgraad heeft dus ook zeker invloed op hoe het matras eruitziet.

Stalen trappen: de keuze voor duurzaamheid en stijl

Stalen trappen zijn tegenwoordig een populaire keuze voor veel huiseigenaren en bedrijven. Dit komt omdat ze zowel stijlvol als duurzaam zijn en een grote impact hebben op de uitstraling van het gebouw. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan interieurstijlen.

De prijs van een stalen trap

De prijs van een stalen trap varieert sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type metaal, de vorm en opbouw van de trap, de afmetingen, de aanwezigheid van extra’s zoals trapleuningen en trapverlichting en meer. Als grove indicatie kun je rekenen op een prijs van €3.000 tot €7.500, inclusief btw en plaatsing. Een stalen trap met houten treden zal een hogere prijs hebben, met een bereik van €5.000 voor een eenvoudiger model tot €20.000 of meer voor een bewerkelijker of ingrijpender trap. Houd er rekening mee dat deze indicaties kunnen variëren, afhankelijk van de wisselende inkoopprijzen.

Soorten stalen trappen

Er zijn verschillende soorten stalen trappen, waaronder dichte trappen, steektrappen, onder- en bovenkwart trappen, tweekwart trappen, halfslag trappen en bordestrappen. Elke soort trap heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. Bijvoorbeeld, een dichte trap heeft stootborden tussen de treden, terwijl een steektrap juist bekend staat om zijn eenvoud.

Wat kost een nieuwe trap of traprenovatie?

De kosten voor een nieuwe trap liggen gemiddeld tussen €1.750 en €3.200, afhankelijk van je specifieke wensen.

Vraag een offerte aan bij Steellife

Ben je op zoek naar een stalen trap die aan al uw wensen voldoet? Bij Steellife, in het prachtige Nunspeet, bent u aan het juiste adres! Deze partij is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van de mooiste roestvrije metalen trappen in elke gewenste vorm. Bekijk de website van Steellife en vraag vandaag nog een offerte aan voor jouw stalen trap. Wil je ook direct stalen deuren kopen? Ook dat is mogelijk bij Steellife.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

No data was found