De Franse basisschool; het gras is niet altijd groener

26 september 2018

Ik denk dat de meeste mensen die in het buitenland wonen er niet aan ontkomen: een vergelijking maken met het land van herkomst. Ook ik doe dat en ik merk dat ik het steeds vaker ben gaan doen sinds ik kinderen heb. Eerst toen ik zwanger was en nu ze naar de Franse basisschool gaan merk ik dat het alleen maar erger is geworden.

Hippe meisjeskleding voor naar school >>

Wat een verschil!

Ik heb er al vaker over geschreven hier op Girls- en Boyslabel, maar ik heb veel moeite (gehad) met de Franse basisschool en ik merk dat ik constant de vergelijking maak met toen ik op de lagere school zat. Dat was begin en midden jaren 80 van de vorige eeuw, dus dat is al heul lang geleden. Zo lang geleden dat ik het nog lagere school noem in plaats van de basisschool… Ook in Nederland is er sinds die tijd heel veel veranderd, maar dààr weet ik verder dan weer heel weinig van.

Tijden veranderen

Natuurlijk krijg ik dingen mee, zoals dat het erg prestatiegericht is geworden en dat kinderen constant getoetst worden. Maar ook dat er naar het individu en de specifieke behoeften van het kind wordt gekeken in plaats van de ‘gemiddelde meute’ (ik ben erg benieuwd hoe het mij zou zijn vergaan als ik en mijn omgeving, al eerder bepaalde dingen over mijzelf zouden hebben geweten).

Hier is het allemaal toch wel heel anders. Ik zeg soms wel eens gekscherend dat we teruggaan naar de jaren 50 van de vorige eeuw. Soms heel prettig en goed, maar vaak moet ik ook wel even slikken zodra het mijn kinderen aangaat.

De Franse basisschool betekent een hele berg huiswerk

Zo heeft Saar al vanaf (vergelijkbaar) groep 3 huiswerk en dat bijna elke dag. Het begon met een paar woordjes lezen, maar al snel is het het meer geworden. Ze moet gedichten uit het hoofd leren, dictee woordjes leren, veel boeken lezen en rekenlesjes nog eens doornemen. Maar ook moet ze kunstgeschiedenis leren, spreekbeurten voorbereiden, tekeningen maken bij gedichten et cetera. Het aparte is dat schriftelijk huiswerk eigenlijk verboden is voor kinderen op de Franse basisschool, maar de onderwijzers hebben allerlei manieren gevonden, zodat kinderen toch ook thuis met het schoolwerk aan de gang moeten.

Ik had dus zo goed als nooit huiswerk op de lagere school. Zover ik me kan herinneren alleen topografie en dat was pas later in groep 7 en 8. Heel soms moest ik woordjes leren voor het dictee, omdat ik daar niet goed in was.

Zo jong al hele dagen van huis

Ik blijf het moeilijk vinden. Saar (groep 6) gaat ‘s morgens om 8.10 uur de deur uit en is ’s avonds om 16.40 uur weer thuis. Dit zijn hele lange dagen en daarna moet er nog huiswerk gemaakt worden. Er blijft dus heel weinig tijd over om lekker te spelen. En dan vind ik nou juist zo belangrijk voor kinderen.

Ik laat dan ook geen kans ongemoeid hier te verkondingen dat het er in Nederland héél anders aan toegaat en dat kinderen daar zo heerlijk kunnen spelen: Zodra ze (heel vroeg in de middag) uit school zijn, zijn de kinderen vrij (al heb ik dan wel weer gehoord dat de kinderen in Nederland tegenwoordig wel heel veel clubjes en activiteiten hebben…) en hoeven ze niet meer aan school te denken en zich er druk over te maken.

Maar is dit ook werkelijk nog zo? Of leef ik in de verleden tijd en is dit ook helemaal veranderd in Nederland?

Lees hier over wat Patricia en de kinderpostzegelactie >>

Back to school rugzakken >>

Ook hier is school weer in volle gang. Weer hetzelfde riedeltje >>

moeder-en-dochter-huiswerk-samen_23-2147800135, de franse basisschool, huiswerk maken

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

avsFLA5L

Filmtip! – Peppa’s bioscoop feestje + WINACTIE

Vinden jullie het ook altijd zo leuk om naar de bioscoop te gaan. Gezellig een filmpje kijken met een bakje...
kinderkamer-babykamer

Dé kinderkamer trends van 2024

Verwacht je binnenkort een kleintje? Gefeliciteerd! Dan ben je misschien al bezig met het inrichten van de kinderkamer. Meubels, muurkleuren,...
moeder-en-dochter44452

Magnesium is belangrijk voor elke moeder

Als moeder ben je altijd druk bezig. Of het nu gaat om het verzorgen van je dochters en zonen, het...