Boekreview; 100 antwoorden bij seksuele opvoeding

20 april 2023

100 antwoorden bij seksuele opvoeding wie wil dat nou niet? Nou Belle Barbé, specialist in seksuele opvoeding, geeft je die antwoorden in het boekje dat ze geschreven heeft voor ouders met kinderen van 0 tot 12 jaar. Het boekje is ingedeeld in de verschillende fases van kinderen en geeft per levensfase een toelichting op de seksuele ontwikkeling van kinderen.

Kant en klare 100 antwoorden?

Uiteraard zijn het geen kant en klare antwoorden, maar is het meer een toelichting op hoe vragen gesteld kunnen worden en hoe wij ze als volwassene kunnen beantwoorden. Want wij zien alles uiteraard door de ‘volwassene bril’ maar om een passend antwoord te geven moeten we ons eigenlijk inbeelden in de kinderen en hun beleving. Want een kleuter gaat uiteraard helemaal anders om met bv naaktheid als een beginnende tiener.

Leeftijdscategorieën

Het fijne van het boekje is dat het ingedeeld is per levensfase en jaren. Beginnend van 0-2 jaar, 2-4 jaar, 4-6 jaar, 6-8 jaar, 8-10 jaar en 10-12 jaar. En per indeling worden er vragen behandeld die aansluiten op die leeftijdscategorie. Kun je het boekje dan alleen lezen als je kinderen in die fases zitten? Nee! Want ik heb zelf kinderen van 8, 11 en 13 jaar en toch heb ik nog veel aan het boekje gehad. Zelfs de jaren 0-8 die hier dus al voorbij zijn waren voor mij een eyeopener. Sommige dingen heb ik best al goed aangepakt en sommige dingen had ik misschien wat anders kunnen doen.

Geen enkel kind heeft een gebruiksaanwijzing!

Het is geen opvoedboekje en het is niet dat erin gezegd wordt wat je precies moet doen. Helaas die gebruiksaanwijzing per kind is er niet! Want uiteraard is ieder kind, ieder huishouden, iedere levensomstandigheid, iedere opvoeding anders! Het is een houvast dat je aan het denken zet.

Misschien ben je het met sommige dingen niet helemaal eens, prima. Misschien herken je er dingen in, nog beter. Maar ik ben het wel eens met Belle dat de taboe rond seksuele opvoeding echt doorbroken moet worden. Want als mijn zoontje begint te giechelen bij het zien van de cover van het boekje waarop er een illustratie staat met een bloot jongetje en meisje dan begin ik toch te twijfelen of we er wel open genoeg over zijn. Alhoewel ik daar niet over hoef te twijfelen aangezien mijn kinderen met al hun vragen gewoon naar mijn komen.

Conclusie; Laten we het taboe doorbreken..

Het boek ‘100 antwoorden bij seksuele opvoeding’ is een heerlijk luchtig boekje dat je snel en makkelijk leest. Geschikt voor nieuwe ouders, maar ook ouders met oudere kinderen. Je moet openstaan voor bepaalde adviezen maar uiteraard doe je ermee wat je zelf wilt. Laten we met zijn de taboe doorbreken en onze kinderen minder wijsmaken op het gebied van seksuele opvoeding.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

1

DIY meisjeskamer om bij weg te dromen

Een meisjeskamer inrichten kan een geweldig leuk project zijn. Of je nu een slaapkamer voor je dochter wilt opknappen of...
reside-3104077_1280

Verbeter jouw nachtrust!

Een ding dat wij als mensen allemaal met elkaar gemeen hebben, is onze slaapbehoefte. Over de hoeveelheid valt nog te...
Ontwerp-zonder-titel

De vergeten vijand van je huid? Stress!

Zet je je in voor een ambitieuze carrière, een druk gezinsleven of een zware studie? In de huidige maatschappij is...