Het is heerlijk om je dochter te zien spelen, maar jeetje wat een rommel kan ze maken. Nu kun je met het idee ‘pick your battles’ kiezen om zelf na het spelen al die rommel op te ruimen.
Maar denk daar toch nog maar eens over na. Begin je eenmaal kinderen te leren dat ze zelf hun speelgoed kunnen opruimen, dan scheelt dit je een hoop strijd wanneer ze wat ouder zijn. Immers, jong geleerd, is oud gedaan.
Maak het opruimen leuk
Je kind kan uren zitten knutselen aan haar kinderbureau. De mooiste creaties worden je cadeau gedaan. En dan, is het tijd om op te ruimen. Opruimen is saai en stom en er zijn veel leukere dingen om in plaats daarvan te doen. Maak het opruimen van het kinderburesu, of iedere andere ruimte in huis, zo leuk mogelijk. Zet een gek muziekje op en ruim al dansend op. Op zing zo vals mogelijk mee.
Geheid dat jij en je dochter onder luid gelach binnen een mum van tijd hebben opgeruimd. Kinderen zijn ook voor wedstrijdjes te porren. Ligt het jongensbed van kind 1 vol met zooi, maar ziet het bed van kind 2 er niet veel beter uit? Maak er dan een wedstrijdje van. De eerste die het bed leeg heeft gehaald, alle spullen heeft opgeruimd en het bed netjes heeft opgeruimd, is de winnaar!
Belonen?
Je hebt extrinsieke en intrinsieke motivatie. Extrinsiek betekent dat het kind door externe factoren wordt gemotiveerd, bijvoorbeeld door een beloning die in het vooruitzicht ligt. Intrinsiek betekent dat het kind gemotiveerd is vanwege factoren die in het kind zelf zitten, bijvoorbeeld omdat het haar een goed gevoel geeft.
Veel ouders stellen hun kinderen een beloning in het vooruitzicht, bijvoorbeeld bij bepaald gedrag of een behaalde prestatie. Een rommelig meisjes- of jongensbed opruimen, het kinderbureau schoonmaken, het kunnen zo wat dingen zijn waar je een beloning aan wil koppelen.
Probeer dit toch niet te doen, want uiteindelijk zal er steeds meer van een beloning worden verwacht. Een klein snoepje is na een tijdje geen voldoende extrinsieke motivatie meer bijvoorbeeld. Voor het vergroten van de intrinsieke motivatie verwijzen we je naar het eerder genoemde ‘Maak het opruimen leuk’.
Wees flexibel
Het is niet zo gek dat je als control freak continu over dat opruimen begint. De rommel in zo’n slaapkamer kan ook echt wel de spuigaten uitlopen en dat je daar niet zo goed tegen kunt, is niet zo gek. Probeer er toch iets soepel mee om te gaan. Ruim het zo nu en dan eens voor je dochter op, bijvoorbeeld omdat ze jou laatst ook zo goed geholpen heeft.
Of laat het gewoon gaan. Als je kind zich er niet aan stoort, het gras nog niet letterlijk in de hoeken groeit en jij niet met een driedubbele salto bij het kinderbureau terechtkomt, laat het dan gewoon eens op zijn beloop. En ruimt je kind het dan uit zichzelf op, dan overlaad je haar natuurlijk met complimenten!
–
PS: de leuke opbergkratjes zijn van het merk AY-KASA
Opgebiecht: ik gooi speelgoed van mijn kinderen weg >>