10 feitjes over Vespa scooters

13 juli 2018

Scooters zijn een echte rage onder de pubers en hoog op het verlanglijstje van je dochter staat vast een Vespa Scooter. Een ding kun je je misschien nog wel herinneren; in 2016 was de 70e verjaardag van de iconische Vespa-scooter. De aangedreven kleine wieler werd gelanceerd in 1946 en werd immens populair. Maar hier zijn 10 dingen die je misschien nog niet wist over de Vespa Scooters.

Lees ook: een scooter kopen voor je puber >>

1. Vespa scooters geboren uit de oorlog

Piaggio, het bedrijf achter de Vespa Scooters, was in de 19e eeuw begonnen in de scheepsbouw voordat het zich uitbreidde in het spoor en, in de 20ste eeuw, in de vliegtuigbranche. Tijdens de tweede Wereld Oorlog werden de fabrieken ernstig beschadigd. Meteen na de oorlog werden deze fabrieken herbouwd met hulp van de geallieerden. Vanaf toen wijdden zij zich geheel aan de productie van motorfietsen om tegemoet te komen aan de enorme behoefte aan goedkoop transport.

vespa scooters, 10 feitjes over vespa scooters, vespa scooter kopen2. Vespa geïnspireerd door een Amerikaanse militaire fiets

De Cushman Model 53, beter bekend als de Airborne, was een robuuste, lichtgewicht motorfiets met kleine wielen, die speciaal was ontworpen tijdens WO II om te gebruiken in oorlogsgebieden. Deze fietsen werden in Italië rond Milaan en Turijn gedropt om gebruikt te worden door Italiaanse verzetsstrijders.

3. Zijn ontwerper haat motorfietsen

De baas van Vespa, Enrico Piaggio vroeg de ervaren ingenieur Corradino D’Ascanio om een motorfiets te ontwerpen. D’Ascanio was een radicale vrije geest die op 15-jarige leeftijd zijn eigen zweefvliegtuig had gebouwd en de eerste helikopter van Italië ontwierp. Helaas hield hij niet van conventionele motorfietsen, gezien ze omvangrijk en vies waren. Hij maakte zijn eigen ontwerp en verplaatste de versnellingen naar het stuur, maakte er een ‘opstapje’ van met beenafschermingen en treeplanken, zodat vrouwen in rokken konden rijden en de motor konden verbergen om de ruiters en hun kleding schoon te houden.

4. Geen Vespa maar MV Agusta

De Vespa-naam is oorspronkelijk slechts een modelnaam in plaats van een heel merk. de naam kwam tot stand toen de bazen opmerkten dat vroege versies van de tweetakt klonken als een zoemende wesp. Vespa is Italiaans voor wesp. De beginnende MV Agusta, die ook zijn eerste motorfiets rond dezelfde tijd bouwde, wilde ook zijn nieuwkomer de Vespa noemen. Helaas voor hen had Piaggio de naam eerst geregistreerd.

5. Heel Hollywood op de scooter

Hoewel het publiek meteen enthousiast werd, werd het succes van de Vespa versneld doordat de Vespa Scooters te zien waren in een reeks populaire films. Sterren zoals Anita Ekberg en Audrey Hepburn reden rond in Italië op de achterkant van Vespas in de films La Dolce Vita en Roman Holiday.

6. Best verkochte tweewieler

In de afgelopen 70 jaar is de Vespa niet alleen populair gebleken, maar ook een van de best verkochte tweewielers aller tijden met meer dan 18 miljoen verkochte exemplaren (dat is meer dan de legendarische Model T Ford). Bovendien zijn er in die zeven decennia meer dan 150 verschillende modellen geproduceerd.

7. Copy Cat

Enorme populariteit leidt onvermijdelijk tot imitatie en de kopieën gaan door tot op de dag van vandaag. In 2013 greep de Italiaanse politie op beroemde wijze 11 scooters van zeven verschillende Chinese fabrikanten die de gave (of onwetendheid) hadden om hun copy cat scooters naast Vespa tentoon te stellen tijdens de enorme EICMA-show in de eigen achtertuin van Piaggio.

8. Engeland is de op één na grootste markt

Nu Italië de thuishaven van de scooter is, blijft het feit dat zijn liefdesrelatie met de kleine tweewielers zo groot blijft dat veruit de grootste markt van de Vespa is, geen verrassing. Maar de UK komt op de tweede plaats. Sinds eind jaren vijftig is er een grote scootercultuur met name in Londen, waar het de favoriete auto blijft voor veel beroemdheden zoals Simon Cowell.

vespa scooters, 10 feitjes over vespa scooters, vespa scooter kopen

9. Er zijn momenteel 12 verschillende Vespa’s

De dagen dat er maar één Vespa-model was, zijn allang voorbij. Inderdaad, al in 1947 werd een tweede Vespa-model toegevoegd en sindsdien groeit de familie van Vespa. Vandaag, in het Verenigd Koninkrijk, worden 12 verschillende Vespa scooters modellen aangeboden.

10. De huidige 946 is geïnspireerd op het origineel uit 1946

Vespa’s huidige range-topper, de 946, is ontworpen en ontworpen om de originele Vespa te eren en te vieren. Van het stuur tot de stoel, de lijnen zijn bedoeld om de stijl van het origineel op te roepen, maar in de uitvoering en kwaliteit is het heel anders . De Vespa 946 is een luxe scooter die vol zit met stijlvolle accenten zoals LED-verlichting en een met de hand genaaid zitje.

Nu weet je alles over Vespa Scooters. Zie jij je dochter al rijden op een van deze hippe scooter modellen zoals de Vespa Sprint?

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

Mim-pi hartjesjurk meisjesjurk meisjeskleding boho kindermode kidsfashion

Mim-pi dreams come true

Mim-pi is een hip en lief kinderkledingmerk voor meisjes van 2 t/m 10 jaar in de maten 92 tot en...
original_2018-04-14-beekse-bergen-safari-resort0638-bewerkt_-_copy-5b8fecf0baaf3

De leukste kindercampings.

De zomervakantie staat weer bijna voor de deur en dat betekent dat veel mensen weer op vakantie gaan. Frankrijk, Spanje...
zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2022, jubel kinderkleding

De zomer in je bol #Summervibes + korting

zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2021, kindermode zomer 2021, strandkleding meisje, zomerjurkjes, meisjeskleding zomer, kinderkleding zomer