Zakgeld: welk bedrag is reëel?

31 januari 2020

Ik weet nog goed toen onze oudste geboren werd en wanneer de kraamvisite de deur uitliep ze nog even deze goed bedoelde zin uitbulderden ‘Geniet er maar van want voor je het weet zijn ze groot’! En ja hoor ze hebben verdomd gelijk, niet dat ik het erg vind dat mijn kids ouder worden hoor maar vooral dat je telkens weer tegen nieuwe dingen aanloopt. Momenteel gaat onze oudste dochter richting de leeftijd dat menig kind al een beetje zakgeld krijgt. Fay is nu 7 en eerlijk is eerlijk ik heb me hier totaal nog niet in verdiept, lastig dus om te bepalen wat we haar zouden kunnen geven.

Zakgeld: welk bedrag is reëel

Om een beetje een inschatting te krijgen van wat nou reëel is ben ik even bij mijn beste vriend Google gaan kijken. Gelukkig is er genoeg te vinden over wat nou normaal is en wat een gemiddelde richtlijn kan zijn. Bij veel informatieve sites zie ik dat er al vanaf een best jonge leeftijd (5 jaar)  zakgeld gegeven word. Dat vind ik persoonlijk vrij jong, zoals ik al aangaf is Fay nu 7 en dat vind ik een prima leeftijd om te beginnen. Allereerst is het natuurlijk ook belangrijk dat je je kind meegeeft waarom het zakgeld krijgt en wat je zoal met geld kan doen, dus hierbij even wat globale informatie over zakgeld.

TIPS voor het geven van zakgeld

1 – Begin al jong met het vertellen waar geld voor dient (peuter/kleuter), niet tot in detail natuurlijk maar dat je een zakje snoep bij de kassa betaald met centjes voordat je het mee naar huis mag nemen is al een prima voorbeeld.

2 – Leer je kind naarmate hij/zij ouder wordt dat geld niet altijd meteen uitgegeven hoeft te worden maar dat sparen ook heel belangrijk is voor als je graag iets wilt. In het begin sparen ze vaak voor wat (duurder) speelgoed en later weer graag voor een (spel)computer, telefoon etc. Zo leer je ze sparen voor later wanneer ze groot zijn en de grote mensen dingen op hun pad komen zoals een auto, huis enz.

3 – Kijk eerst naar je eigen financiële situatie en bepaal aan de hand daarvan of je iets kunt missen en hoeveel je dan kunt missen.

4 – Laat kinderen eens een keer leren van hun eigen fouten. Spring niet altijd meteen in wanneer ze al hun geld willen of hebben uitgegeven maar laat ze zelf uitvinden dat wanneer het geld op is het ook écht op is!

5 – Laat ze iets voor hun zakgeld doen zo leren ze dat geld niet zomaar komt aanwaaien maar dat er voor een inkomen gewerkt moet worden.

Welk bedrag krijgt Fay?

Met deze dingen op een rijtje hebben we verder gekeken wat we voor Fay een goed bedrag vinden. Vanaf 2020 beginnen we dan ook met iedere week €1. Hiervoor hoeft ze nu nog geen vaste klusjes te doen, ze helpen hier al geregeld mee met kleine dingen en later wanneer ze wat ouder is en meer zakgeld gaat krijgen kijken we wel weer verder over hoe en wat. Tot slot vind je hieronder een kleine indicatie over hoeveel zakgeld bij welke leeftijd je zou kunnen geven.

5 – 6 jaar €0,50 tot €1.00

7 – 8 jaar €1.00 tot €2.00

9 – 10 jaar €2.00 tot €3.00

11 – 12 jaar €3.00 tot €4.00

Vanaf welke leeftijd geven jullie de kids zakgeld?

Liefs Kim

 

 

 

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2022, jubel kinderkleding

De zomer in je bol #Summervibes + korting

zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2021, kindermode zomer 2021, strandkleding meisje, zomerjurkjes, meisjeskleding zomer, kinderkleding zomer
buitenspeelgoed voor meisjes

Het leukste buitenspeelgoed voor meisjes

Buitenspelen is zo ontzettend belangrijk voor kinderen. Niet alleen voor de gezondheid en de beweging maar ook voor de ontwikkeling....
must-have basics dameskleding, basiskleding dames

7 Must-have basics die elke vrouw in haar kast moet hebben

Een goede kleerkast kan niet zonder goede basics. En nee hoor, die zijn niet voor iedereen anders. Basiskledingstukken moeten het...