ALERT: Hierom moet jij je goed beschermen tegen de zon!

25 juni 2021

Steeds meer mensen worden zich (gelukkig) bewust van de gevaren van de zon en beschermen zichzelf (en hun kids) steeds beter tegen UV-straling, om o.a. huidkanker te voorkomen. Naast zonnebrandcrème biedt ook UV beschermende zwemkleding een uitkomst. Deze UV beschermende zwemkleding biedt permanent factor 50 bescherming. Dit is veilig maar daarnaast ook handig; de door de kleding bedekte huid hoeft immers niet ingesmeerd te worden!

Nederlanders beschermen zich niet goed tegen de zon

Helaas beschermt de helft van de Nederlandse bevolking zich nog steeds niet goed tegen de zon. Dat blijkt uit het ‘Nationale Zonrapport 2021′. De helft van de Nederlanders zont weleens tussen twaalf en drie uur ’s middags, tegen het advies van het RIVM in. De helft van de Nederlanders blijkt niet te weten dat bruin worden in de zon schadelijk is, en zegt ook weleens zwaar te zijn verbrand in de zon. Dat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland is, weet een derde van de bevolking niet, blijkt uit het onderzoek.

UV beschermende zwemkleding

Wij kunnen met z’n allen verstandiger omgaan met de zon, voor onszelf en voor onze kinderen. Naast het vermijden van de zon midden op de dag en het gebruik van juiste zonnebrandcrème kun je de risico’s verkleinen door UV beschermende zwemkleding te dragen.

Waarom UV zwemkleding noodzakelijk is

Het RIVM neemt de risico’s van UV-straling sinds dit jaar nog hoger op. Het heeft het advies op het gebied van zon-bescherming dit jaar verzwaard. Het advies ‘Draag UV-werende kleding‘ is door het RIVM toegevoegd aan de al bestaande voorschriften om verbranding in de zon tegen te gaan. Die adviezen bestaan uit ‘insmeren met minstens factor dertig’ en ‘uit de zon blijven tussen twaalf en drie’.

De door het RIVM geadviseerde UV-werende kleding houdt 98 procent van de schadelijke UVA en UVB straling tegen. “Bescherming is hard nodig, want de zon kan een sluipmoordenaar zijn”, zegt Jan Willem van der Sterre van UV-Fashions, lid van meerdere onderzoeksraden en de opdrachtgever van het onderzoek ‘Nationale Zonrapport 2021′. Hij is geschrokken van de onderzoeksresultaten. In de media is al jaren volop aandacht voor de risico’s van UV-straling. “Het kwartje moet vallen, maar dat doet het tergend langzaam.”

Sinds het advies van het RIVM is de verkoop van zonwerende UV-kleding met veertig procent toegenomen, laat Van der Sterre weten. Hij ziet dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zelf deze kleding steeds meer dragen. “UV-kleding dragen wordt gelukkig steeds gewoner. Je hoeft dan alleen nog de niet beschermende delen in te smeren.”

Feiten over de zon

In het onderzoek onder een representatieve steekproef van 1038 Nederlanders is een aantal feiten over de zon voorgelegd. De kennis blijkt gebrekkig. De meest opvallende conclusies zijn:

UV zwemkleding meisjes badpak

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort

1 op de drie Nederlanders weet niet dat huidkanker de meest voorkomende kankersoort is. Deze kennis onder Nederlanders neemt nauwelijks toe: vorig jaar gaf 34.4% procent aan dit niet te weten, nu 33,9% procent.

Wolken laten UV-straling door

1 op de 3 Nederlanders beseft dat wolken vijftig procent van de UV-straling doorlaten. De kennis is volgens het onderzoek opvallend genoeg niet toegenomen. In 2021 zegt 35,5 procent van de ondervraagden dit te weten, in 2021 was dat nog 36,3 procent.

Bruin worden van de zon door de huid is schadelijk

Slechts de helft van de Nederlanders blijkt te weten dat bruin worden van de huid door de zon schadelijk is. Ook deze kennis onder Nederlanders neemt nauwelijks toe: vorig jaar gaf 48 procent aan dit te weten, nu 52 procent.

UV zwemkleding, UV beschermende zwemkleding, zon, hoe bescherm je je tegen de zon

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

vinrose meisjes kleding

Review; Winterse sferen met kleding van Vinrose

De koude dagen zijn in volle gang en de winterkleding hangt daarom inmiddels vooraan in de kast. Nu hangt daar...
meisjes winterkleding

Toffe herfst en winter collecties 2023-2024

We zijn er dit jaar al vroeg aan toe! Je kunt de herfstcollectie niet snel genoeg gaan shoppen want deze...
resize

Zwem weer op komst! Shop nog snel je beachwear met korting!

Ja wij gaan richting de 30 graden dit weekend en dat betekent dat we eindelijk een dagje naar het strand...