De meeste kinderen beginnen ergens tussen de 2 en 3 jaar met zindelijkheidstraining overdag maar in veel gevallen zijn ze overdag zindelijk rond de 3 jaar. De nachtzindelijkheid is iets wat vaak vanzelf aansluit nadat een kindje overdag zindelijk is maar soms gebeurt dat niet zo makkelijk uit zichzelf. Kinderen kunnen zelfs tot in de tiener jaren in de nacht nog bedplassen, iets waar ze absoluut niks aan kunnen doen maar wat wel heel vervelend kan zijn. Is een plaswekker de oplossing? Wij hebben er een getest. Lees mee!
Bedplassen
Wanneer een kind 5 jaar of ouder is en ’s nachts de plas niet kan ophouden dan spreken we over bedplassen. Bedplassen gebeurt niet met opzet en komt meestal ook niet door teveel drinken of een te diepe slaap. Ze hebben nog te weinig geleerd hoe ze de bekkenbodemspieren moeten gebruiken om de plas op te houden.
Tips ter voorkoming bedplassen
Hier volgen enkele tips die ervoor zoude kunnen zorgen om het bedplassen te voorkomen.
– Laat voor het slapen gaan je kind altijd goed naar de wc gaan
– Wanneer er een ongelukje gebeurt is in bed word dan vooral niet boos, straffen werkt juist averechts.
– Beloon je kind wanneer het een droog bed heeft met bijvoorbeeld een beloningskalender.
– Laat je kind ’s nachts voordat u zelf naar bed gaat nog een keertje extra plassen.
De plaswekkermethode tegen bedplassen
Helaas mochten bij ons deze tips niet baten maar wie weet bij een ander wel. Wij gaan nu over op de plaswekkermethode en dat werkt met een zogenaamde plaswekker. Deze kun je bij sommige zorgverzekeringen vergoed krijgen (lees hiervoor altijd goed de voorwaarden) maar je kunt ze ook zelf via internet bestellen. Wij hebben gekozen voor de BenjaGoods plaswekker. Deze zit om de arm bevestigd en met een sensor aan het broekje geklemd. Hopelijk gaan we hier baad bij hebben en zijn we er over een paar weekjes vanaf.
Plaswekker aanschaffen
Wanneer jezelf een plaswekker wilt aanschaffen, kijk dan goed naar wat er mogelijk is per merk. Bij sommige moet je bijvoorbeeld speciale onderbroekjes aanschaffen. Ook is er verschil met het wekken van het kind doormiddel van geluid of trillingen. Lees je goed in en voor vragen kun je ook altijd bij je huisarts terecht.
Onze ervaring met de plaswekker
Nadat de plaswekker geleverd was zijn we gelijk dezelfde nacht vol goede moed begonnen met deze te gebruiken. Het plaatsen ging heel gemakkelijk en het zat ook niet vervelend in het broekje. Om ons de bed verschonings ellende te besparen besloten we om het klemmetje vast te maken in een luierbroekje wat super makkelijk ging. Hierdoor hoef je dus niet steeds een nat bed op te ruimen na een ongelukje omdat de luier de eventuele plas op vangt.
’s Avonds laat nog een extra keer plassen
Naast de plaswekker hebben we haar ook telkens voordat wijzelf naar bed gingen nog een keer extra laten plassen. Helaas kwam ik de eerste paar avonden naar boven en ging het alarm al luid en duidelijk af alleen werd mijn dochter er nagenoeg niet wakker van! Onverstelbaar want het geeft én trilling én geluid af, ook mijn andere dochter die in dezelfde kamer slaapt werd er niet wakker van. Maar goed zo kwamen we er dus achter dat ze vaak al vroeg in de avond een natte luier had en dus niet in de loop van de nacht.
Na 6 weken gebruik van de plaswekker …
Na 6 weken zagen we eigenlijk niet tot nauwelijks verschil er waren wat pieken met droge luiers maar daarna kwam er vaak weer een dal met een aantal natte nachten en met natte nacht bedoel ik echt een volle luier dus niet maar een paar druppeltjes. Ik verwacht dat dit niet komt door het wekkertje maar mijn dochter word met geen mogelijkheid wakker van de trillingen en het geluid, ze slaapt zo extreem vast. Er zit niets anders op dan door zoeken naar een andere methode. Voor nu laten we haar maar extra plassen voor het slapen gaan en wanneer wij te bed gaan ook nog een keer maar helaas resulteert dit meestal dus in een natte nacht.
Wij zijn heel erg op zoek naar tips! Mocht je de gouden tip hebben, dan horen wij die graag.
LEES OOK: