5 TIPS om je kind een boek te laten lezen

20 januari 2021

In deze tijd waarin we meer (dan we misschien willen) thuis zijn met de kinderen is er misschien ook wel wat meer tijd om de kinderen eens achter een boek te zetten. Hoe snel pak je de tablet er bij of zet je ze achter de tv? Pak dan nu eens wat vaker een boek! Boeken lezen is leuk, knus en vooral goed voor de ontwikkeling. En deze week is de start van De Nationale Voorleesdagen 2021. 

Lees samen een boek

Het maakt niet uit welke leeftijd je kinderen hebben om er een boek bij te pakken. Kinderen die niet zelf kunnen lezen, die lees je natuurlijk gewoon voor. Gezellig samen op de bank onder een dekentje en dicht tegen elkaar aan. Hoe fijn is dat. De oudere kinderen kunnen zich al wat makkelijker afzonderen om rustig een boekje te lezen, bijvoorbeeld op hun slaapkamer of een studeerkamer. 

Lezen niet leuk?

Vind je kind het lastig zelfstandig te lezen of vinden ze er niet veel aan, probeer het dan toch te stimuleren, vooral nu is het belangrijk dat ze niet te veel achter raken met alles. Lezen is een goede en ontspannen bezigheid maar hoe zet je jou kind nu net wat vaker met de neus in de boeken?

5 TIPS om je kind een boek te laten lezen, boek lezen, kinderboeken, meisjesboeken

5 TIPS om je kind een boek te laten lezen

1. Het aller belangrijkste is dat lezen leuk moet zijn, zorg daarom voor een boek wat ze zelf mooi, leuk of grappig vinden. Of het nou sprookjes, fantasie of informatieve boeken zijn. 

2. Zorg dat het boek wat je kiest op het juiste lees niveau afgestemd is. Is een boek te makkelijk of te moeilijk dan is het lastig om de concentratie erbij te houden.

3. Neem vaste lees momenten. Vaak word er voor ‘savonds voor het slapen gekozen om even te lezen, dit brengt ook meteen een ontspannen en rustige sfeer. 

4. Laat je kind niet altijd alleen lezen maar lees even 5 minuutjes mee of laat je kind even 5 minuutjes hardop voorlezen. 

5. Stel vragen over waar het boek over gaat, of wat ze tot nu toe van het boek vinden om te checken of het boek wel echt aansluit op de interesses. En door zelf interesse te tonen durft je kind sneller aan te geven of ze het boek leuk vinden of juist waarom niet.

Waarom is boeken lezen zo belangrijk?

– Lezen vermindert stress en heeft een positief effect op je gemoedstoestand

– Een tekst lezen en erover nadenken helpt je om je concentratievermogen te trainen

– Lezen helpt je om je geheugen te trainen. 

– Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven.

Het is dus belangrijk dat je kind plezier heeft of krijgt in lezen. Daar plukken ze uiteindelijk later de vruchten van. Hopelijk had je wat aan deze tips. 


De Nationale Voorleesdagen 2021

De Nationale Voorleesdagen zijn van 20 t/m 30 januari 2021. Op 20 januari worden door het hele land in bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven (online) voorleesontbijten georganiseerd.

Voorleesontbijt

Ouders met schoolgaande kinderen weten dat hierbij meestal op school een Nationaal Schoolontbijt gegeven wordt, alleen is dat helaas dit jaar niet mogelijk. Op sommige scholen ontbijten ze via Teams samen. 

H.K.H. Prinses Laurentien leest voor

H.K.H. Prinses Laurentien is dit jaar speciaal voor de start van De Nationale Voorleesdagen te zien in het programma ‘Zin in Zappelin’ met een Voorleesontbijt! H.K.H. Prinses Laurentien gaat in het programma middels een videocall, 25 kinderen voorlezen die thuis op de bank zitten.

De aflevering ‘Voorlezen’ is woensdag 20 januari 2021 om 07.05 uur te zien bij NPO Zappelin op NPO 3. De herhaling is om 12.00 uur.

Vanaf 8.00 uur is de voorleesvideo ook op deze pagina te bekijken! 

De Sterrensteen van Kelly van Kempen, nationale voorleesdagen, 5 TIPS om je kind een boek te laten lezen, boeken lezen, kind, boek

De Sterrensteen van Kelly van Kempen

Wij hebben nog een leuke boekenserie tip voor je: De Sterrensteen van Kelly van Kempen. Alle hemels en sterren, bestaan er echt dingen die je niet kunt verklaren?

Elfie schaamt zich dood voor haar ouders en de Sterrensteen, hun spirituele praktijk aan huis. Waarom kunnen Ed en Petronella niet gewoon normaal doen? Vooral nu Elfies nieuwe buurjongen Mats zich overal mee wil bemoeien!

Wanneer er weer eens een vreemde klant voor de Sterrensteen staat, die aan haar vraagt of ze een oud boek kan bewaren, kijkt Elfie niet raar op. Maar dan duiken er schimmige figuren op in het dorp…

Heeft het iets te maken met het geheimzinnige boek? In welk mysterie is ze verwikkeld geraakt? Kan Elfie haar nieuwe buurjongen Mats vertrouwen? Zal het haar lukken om deze zaak op te lossen nu ze zelf het doelwit is geworden van een groep criminelen?

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

boekreview ik leer lezen zwijssen

Leren lezen met deze boekjes is te gek!

Op school leren alle kinderen vanaf groep 3 lezen. Lezen leren we omdat we dit iedere dag, waar dan ook...
20230218_164520

Moestuin, supersimpel moestuinieren

Je zou graag een moestuin willen? Kijk je al op Instagram en Pinterest naar die perfecte moestuinen maar heb je...
meisjeskleding, kinderkleding, favoriete meisjesmerken, meisjeskledingmerk, meisjesmerk, girlslabel, meisjes kledingmerk

De leukste leesboeken voor meiden volgens Fay, Jez en Vie

De kinderboekenweek is weer begonnen dus er word extra tijd besteed aan het (voor)lezen van kinderen. Dat lezen belangrijk is...