Vaarwel  Tuttie! en afscheid tips

2 december 2019

De speen, tut, fopspeen, of welke benaming je hem zelf ook geeft, ik denk dat iedereen met kinderen er wel een X aantal in huis heeft. Zo niet, lucky you! Ik moeder van drie kids heb al ruim 7 jaar minstens 2 spenen in huis. Fay is onze oudste dochter en zoals iedere moeder die voor het eerst zwanger is zorg je natuurlijk dat je alles maar dan ook alles voor de geboorte in huis hebt.

Belangrijk: vervang de fopspeen op tijd! >>

Stoppen met de speen

Toen daar onze dochter geboren werd lag het speentje al uitgekookt voor haar klaar, niet wetende dat ze helemaal nooit een speentje nodig zou hebben. Tikkeltje jammer vond ik het op dat moment wel want er is niets zo schattig als een baby’tje met zo’n tutje in haar mond maar ik was ergens ook wel heel blij dat ze hem niet nodig had want afleren is natuurlijk ook weer een dingetje. Gelukkig had ze niet in de gaten dat ze twee duimen aan haar handen heeft zitten en ook daar bleef ze dus vanaf, godzijdank want ik weet als geen ander hoe het is om iets af te moeten leren waar je zelf rust en kalmte in vind, ik ben van jongs af aan een echte duimzuiger geweest en ik moet stiekem bekennen dat ik het nog steeds doe. Shame on you mama!

Behoefte aan de speen

Mijn twee volgende dochters hadden beide wel zuigbehoefte en dus kwamen hier de speentjes toch nog aan bod. In het begin gebruikte we ze de gehele dag door en toen ze wat ouder werden leerden we bij onze middelste dat ‘tuttie’ voor in bed was. De beneden-speen ging de prullenbak in en de slaap-speen bleef boven in bed voor de slaapjes. Na een aantal weekjes was ze er al aan gewend en werd er overdag niet eens naar gevraagd.

Toen ze drie en een half was besloten we dat het ongeveer tijd zou worden om te stoppen met de speen, maar hoe pak je dat verstandig aan? Om eerlijk te zijn hebben we bij haar weinig moeite hoeven doen. Op een avond dat we haar in bed wilde leggen (toevallig rond de periode van sinterklaas) gebeurde het eigenlijk als vanzelf. Ze pakte haar speentje en legde deze boven in haar bedje waarop mijn man vroeg, hoef je je tutje niet? Heel zeker van haar zaak zei ze, nee ik leg hem wel vaker daar neer.

Speen meegeven

Ik zag mijn kans schoon en vroeg of het geen goed idee was om de speen misschien in de schoen te leggen voor de ‘baby-pietjes’? Ze was meteen overtuigd dat dit een goed idee was en zo schreven we een brief voor de Sint en stopte het tutje erbij in de schoen. Spannend vond ik het wel want zou ze niet de volgende avond gaan huilen om haar speentje? Uit voorzorg besloot ik hem te verstoppen en nog even te bewaren. Wonder boven wonder heeft ze er nooit meer naar gevraagd, uiteraard zat er een cadeautje in haar schoen en ze vertelde trots aan iedereen wat ze had gedaan.

Met deze twee hebben we dus geluk gehad dat het zo snel klaar was maar nu komt onze jongste nog. Ze is net twee en we zijn van start gegaan om de speen overdag weg te laten, alleen in bed proberen we haar ‘tuttie’ nog te geven. Ik hoop natuurlijk dat het bij haar uiteindelijk net zo voorspoedig loopt als bij onze andere dochter maar uit voorzorg ben ik toch opzoek gegaan naar tips om het afleren te bespoedigen. Ik deel er hieronder en aantal die ik gevonden heb en die me ook wel handig lijken.

Tip 1: Begin er zo snel mogelijk mee

Hoe langer je wacht met het stoppen met de speen, hoe moeilijker het word. Je kindje raakt er aan gewend en daarom word afscheid nemen van de speen steeds lastiger. Het advies is om voor de eerste verjaardag met de speen te stoppen maar in de meeste gevallen stoppen kinderen rond hun tweede jaar.

Tip 2: Doe het rustig aan

Pak niet van de één op andere dag de speen weg maar bouw het af. Begin met overdag de speen boven te laten en alleen te geven wanneer je kindje in bed ligt. Geef je kindje eventueel een knuffeltje zodat het alvast aan iets anders kan wennen en hechten voor als de speen daadwerkelijk het huis verlaat.

Tip 3: Neem de tijd voor afscheid

Verzin een mooi verhaal voor je kindje over waar het speentje naar toe gaat. Geef je het met de ‘spenen-fee’ mee of net zoals ik aan de pieten voor de ‘baby-pietjes’. Is er een broertje/zusje op komst geef het speentje dan samen door aan de nieuwe baby. Gebruik je fantasie en maak er een momentje van en vergeet vooral niet je kindje hiervoor te belonen 🙂

Tip 4: Kies het juiste moment

Ben je druk in een verhuizing of verbouwing of is er iets anders wat grote impact kan hebben, wacht er dan nog eventjes mee. Juist op zo’n momenten hebben ze het vertrouwde nog even nodig, begin er dan iets later mee.

Tip 5: Koop vooral geen nieuwe spenen meer

Op is op – weg is pech! Klinkt hard maar ze zien vanzelf dat de spenen opraken! Wanneer een speentje kapot of versleten is gooi hem samen weg en vertel dat dit de laatste was/zijn en dat hierna de speentjes op zijn. Zo komt het afbouwen vanzelf in zicht wanneer de voorraad speentjes slinkt.

Gestopt met de speen overdag

Zoals ik al aangaf zijn we nu begonnen met de speen overdag boven te laten en over ongeveer een jaartje wil ik aan de slag om heel die speen het huis uit te werken, mits ze er zelf niet eerder mee komt. Nu ben ik wel benieuwd hoe jullie kindjes van de speen afgekomen zijn en nieuwe tips zijn meer dan welkom!

Liefs Kim

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

jonathan-cooper-5eW9AG8Me9o-unsplash

Geef je tuin een upgrade, zo wordt je tuin de place to be

Een tuin is een verlengstuk van je huis en biedt een plek om te ontspannen, te genieten van de natuur...
tuinieren-met-kind

Qualitytime met de kids: samen tuinieren

Een van de leukste eigenschappen van kinderen is dat ze over kleine dingen erg verwonderd kunnen zijn. Als ouder is...
Screenshot_20240418_102316_Gallery

Wat koop je dit jaar voor Moederdag?

Het is nooit te vroeg om aan Moederdag te denken. Het is namelijk hét moment waarop je je allerliefste mama...