Staking op school: opvang verantwoordelijkheid van ouders of school?

29 januari 2020

Een bericht op parro (scholen-app)  van de directrice, een info bericht met betrekking tot waarschijnlijk wederom een nieuwe staking. Afgelopen jaar zijn hier al een paar dagen aan op gegaan en dit jaar vallen ze gelijk binnen met maar liefst twee dagen achter elkaar. 30 en 31 januari word er weer landelijk gestaakt door een heleboel leraren. Ze staken tegen de hoge werkdruk, het afbreken van de cao-onderhandeling, geldtekort etc. Ik snap het en vind het volkomen terecht maar zit niet half Nederland inmiddels met de handen in het haar? Weer staking, weer vrij vragen of weer extra oppas/opvang regelen?

Lees ook: lerarenstaking en opvang >>

Staking op school

Bij ieder bericht dat weer passeert en over staken gaat zie ik veel ouders zuchten en discussiëren. Moeten we nu alweer vrij gaan vragen bij de baas of jeetje de kosten jagen wel op met al die extra opvanguren bij de BSO. Voor de werkende ouders valt het niet altijd mee om op tijd opvang te regelen voor de kids, meestal zijn er ook nog collega’s die in hetzelfde schuitje zitten en eerlijk is eerlijk de baas kan niet met iedereen rekening houden en allemaal maar vrij plannen. Als je die dag dan wel toegewezen krijgt om vrij te zijn is het eigenlijk ook nog met dubbel gevoel. Fijn een dagje thuis met je kids maar die snipperdag had je natuurlijk veel liever ingezet wanneer hij echt van toepassing zou zijn of wanneer het jou uitkomt, het zijn tenslotte maar een paar dagen per jaar die je zelf kunt indelen.

Hoe vind je een betrouwbare oppas >>

Opvang geregeld

Daarbij komt ook nog dat ze zeggen tijdig te informeren wanneer er weer gestaakt gaat worden alleen is in mijn ogen twee weken niet bepaald tijdig. Nu mag ik van geluk spreken dat ik voor mezelf werk dus mijn eigen tijden in kan delen, dat overigens niet altijd wil zeggen dat ik te pas en on te pas vrij kan plannen. Ik heb mijn dagen ingepland staan met afspraken met klanten die ik niet zomaar steeds kan afzeggen. De dagen dat ik dus voor mezelf werk heb ik oppas in huis. Mijn moeder en schoonmoeder passen hier beide een dag op en dat betekent dat ik altijd iets achter de hand heb betreft opvang. Super fijn en ik besef dat ik hier echt wel heel veel geluk mee heb, niet alleen nu tijdens de stakingen maar ook tijdens studiedagen of wanneer er eentje ziek is.

Moet je eigenlijk zelf opvang regelen voor je kinderen?

Op de site van OCO kwam ik het volgende tegen:

Scholen vragen ouders om leerlingen die geen les kunnen krijgen gedurende de staking zelf op te vangen. Dit is toegestaan. Het recht om te staken betekent niet dat de school geen verantwoordelijkheid meer heeft voor de opvang van leerlingen die nergens terecht kunnen. De minister van onderwijs zei daarover in het verleden. “Als blijkt dat er ouders zijn die geen enkele mogelijkheid hebben om hun kinderen die dag op te (laten) vangen dan is het schoolbestuur er verantwoordelijk voor dat er gedurende de dag passende opvang wordt georganiseerd, desnoods via externe buitenschoolse opvang.” (voor meer info zie link hierboven)

Krijgen jullie de opvang voor stakingsdagen makkelijk geregeld?

Liefs Kim

Lees ook: Hoe combineer je schoolvakanties met werk >>

 

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

Mim-pi hartjesjurk meisjesjurk meisjeskleding boho kindermode kidsfashion

Mim-pi dreams come true

Mim-pi is een hip en lief kinderkledingmerk voor meisjes van 2 t/m 10 jaar in de maten 92 tot en...
original_2018-04-14-beekse-bergen-safari-resort0638-bewerkt_-_copy-5b8fecf0baaf3

De leukste kindercampings.

De zomervakantie staat weer bijna voor de deur en dat betekent dat veel mensen weer op vakantie gaan. Frankrijk, Spanje...
zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2022, jubel kinderkleding

De zomer in je bol #Summervibes + korting

zomerkleding meisjes, meisjeskleding zomer 2021, kindermode zomer 2021, strandkleding meisje, zomerjurkjes, meisjeskleding zomer, kinderkleding zomer