Kleine meisjes worden groot

6 februari 2022

PUBERTEIT; Iets waar elke ouder mee te maken krijgt. Het is één van de vele fases waar onze kids door heen gaan en die wij als ouders moeten doorstaan….. Een tijd waarin onze kids veranderen en het lichaam zich klaar maakt om  volwassen te worden. Zowel jongens als meiden komen in deze fase terecht.

Puberteit

Meisjes belanden vaak eerder in de puberteit dan jongens. De gemiddelde leeftijd voor meisjes is tussen de 9 en de 15 en voor jongens is dit tussen de 11 en 17 jaar. In de pubertijd gebeurt er heel veel ín het lichaam maar ook aan de buitenkant, deze neemt op den duur andere vormen aan. Je zult in deze tijd ook gaan merken dat veel kinderen zich gaan afzetten tegen de ouders, dit is onderdeel van het zelfstandig worden. Het ene kind uit dit meer dan het ander.

puberteit, puberteit symptomen, puberteit bij meisjes

Oei ik Groei

De eerste tekenen van de pubertijd bij een meisje zijn de groei van de borsten, dit komt onder andere door het hormoon oestrogeen. Ook haargroei is iets wat al vroeg in het puber stadium kan ontwikkelen, denk hierbij aan okselhaar, schaamhaar maar ook op de benen zal het haar toenemen of van structuur veranderen. Ongeveer 2 jaar na de eerst tekenen van de puberteit volgt de menstruatie, deze is vooral in het begin vaak nog onregelmatig.

Andere puberteit symptomen (kunnen) zijn; (jeugd)puistjes, meer zweten, rondere lichaamsvormen bij de heupen, billen en bovenbenen, groeispurt en stemmingswisselingen. Ieder kind ervaart het op zijn manier en er is niet zeker dat je ook al deze symptomen krijgt. Meiden zijn ongeveer op hun 16e levensjaar lichamelijk volwassen.

Vroege vogel

Onze oudste is er al redelijk vroeg bij met haar 9 jaar. Ze begint lichamelijk al te veranderen en ook haar gedrag is veranderd, regelmatig krijgen we een aardig woordje terug uit haar mond.  Nu las ik dus ergens dat langere kinderen eerder in de puberteit kunnen geraken en met haar 153 cm is dit natuurlijk dan helemaal niet zo gek! Hopelijk blijft die menstruatie voorlopig nog even uit maar samen de eerste bh’tjes shoppen is natuurlijk wel weer een bijzonder momentje.

Hebben jullie al kids in de puberteit en waren die er vroeg of juist laat bij? Waar merkte je als eerste aan dat deze fase begonnen was?

Liefs Kim, een moeder aan de rand van een nieuwe fase!

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

OI000003

Krijg nou tieten!

Wie kent het niet, het tietenlied van kinderen voor kinderen? Ik denk dat menig moeder dit liedje vroeger wel een...
groeipijn, wat is groeipijn, Wat kun je doen bij groeipijn?, Wat kun je doen tegen groeipijn?

Wat kun je doen bij groeipijn?

Al een paar jaar heeft onze dochter last van groeipijn. Niet iedere dag/nacht maar het komt zo nu en dan...
bedplassen, plaswekker, plaswekkermethode, wat te doen bij bedplassen

De plaswekkermethode tegen bedplassen? Helpt dat? Lees onze ervaring!

De meeste kinderen beginnen ergens tussen de 2 en 3 jaar met zindelijkheidstraining overdag maar in veel gevallen zijn ze...