Powernappie!

6 oktober 2020

Eat, play, sleep, repeat. Het is niemand onbekend dat de beste brandstof voor de groei van onze kinderen uit voldoende slaap bestaat. Baby’s slapen daarom ook de meeste tijd van de dag. Naarmate ze ouder worden leveren ze beetje bij beetje de slaaptijden weer in. Bij welke leeftijd heeft je kindje geen slaapje overdag meer nodig?

Lees ook: Ik slik slaappillen >>

Slaapervaring genoeg

Met drie kids in verschillende leeftijden hebben we al aardig wat ervaring met slaapjes. Zo was onze Fay een echte slaapkop! Sliep overdag veel en al na een maand trok ze ook de nachten door. Flink verwend dus met zo’n schone slaapster. Daarbij pakte ze met gemak tot haar vierde levensjaar ook nog (laatste jaartje om de dag) een middag dutje mee, ze sliep dan van 13.00 tot 15.30

HELP: slapeloze nachten >>

Onze Jez was daarentegen wat ‘moeilijker’ als het om slapen ging. Ze had wel de regelmaat maar heeft tot haar tweede levensjaar altijd in de nacht lopen spoken. Gelukkig was ze dan niet klaar wakker maar drie keer per nacht wilde ze wel even een slokje drinken en geloof me we hebben alles geprobeerd om daar vanaf te komen maar op een gegeven moment hebben we het maar zo gelaten. De middag dutjes gingen daar en tegen een stuk beter. Iedere middag sliep ze van 13.00 tot 15.30 en naarmate ze ouder werd net als Fay om de dag en ze hield dit vol tot ongeveer 3.5 jaar. Iets eerder klaar met haar powernappies dan onze oudste. Toen de oudste twee (Fay en Jez) trouwens samen een kamer gingen delen sliep Jez ineens alle nachten door.

Niet iedere dag een powernap

Toen kwam nummer drie en waren we op alles voorbereid, na ruim twee jaar gebroken nachten dachten we ‘het kan vast niet erger!’. Gelukkig was ook onze Vie een ras echte doorslaper en na de eerste paar weken genoten wij zelf ook alweer van een goede nacht. Ook de slaapjes overdag liepen soepel. Momenteel word ze bijna drie en ik merk dat bij haar de slaapjes nu al minder worden. Ze wil echt niet elke dag nog een powernap doen. De keren dat ze naar schooltje gaat merk ik dat ze het harder nodig heeft en dan slaapt ze van 12.30 tot 14.30 maar het weekend slaat ze haar slaapjes eigenlijk altijd al over. De andere doordeweekse dagen bekijken we de dag zelf even wat ze wil.

Het valt me op dat de meiden wanneer er al een grotere zus rond liep sneller van het slaapje af waren dan onze oudste. Lijkt me ergens logisch aangezien het natuurlijk echt niet leuk en eerlijk is als jij wél moet gaan slapen 😊. Ik denk dat het misschien nog een half jaartje gaat duren voordat Vie helemaal van haar slaapjes af is maar mocht het eerder of later zijn is dat ook prima. Ze doen het al goed op de brandstof die ze ’s nachts aanmaken.

Hoe laat gaan jouw kinderen naar bed? >>

Waren jullie kindjes goede slapers en tot wanneer hadden ze een powernappie nodig?

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

bedtijd, bedtijd kind, wanneer moet kind naar bed, bedtijd per leeftijd kind

Ik ben nog niet moe!

Bedtijd, wat is nou een normale tijd voor mijn kids om ze naar bed te brengen? Vragen jullie je dat...
andrew-branch-106877

The Bed battle

Papa brengt vanavond de meiden naar bed zodat mama even lekker iets voor zichzelf kan doen. Ik nestel mezelf met...