We doen het allemaal en gemiddeld zelfs 10 keer per week. Neehee, dit gaat niet over seks, want geloof me: dan was ik trots. Trots op alle mama’s die letterlijk en figuurlijk alle ballen hoog houden. Chapeau! Dit gaat over liegen en we liegen allemaal. We liegen tegen elkaar, tegen onszelf. We spelen vals, verdraaien de regels en vertellen nogal eens een leugentje om bestwil. En één ieder die beweerd niet te liegen, liegt ook. Mijn kind liegt ook!
Lie-gen (loog, heeft gelogen)
Met opzet onwaarheden spreken: hij liegt dat hij barst heel erg; dat liegt er niet om dat moet je niet onderschatten.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen de eerste drie jaar van hun leven nog niet bewust liegen. Ze zijn gewoonweg nog niet taalvaardig genoeg om een leugen in elkaar te zetten.
Mijn kind liegt, ik zie het!
Mijn moeder zei vroeger dat ze het aan m’n gezicht kon zien wanneer ik loog, maar inmiddels weet ik beter. Wijsheid komt misschien dus toch met de jaren. Onze dochter van 6 jaar heeft het liegen inmiddels ook aardig onder de knie, maar dat koppie verraad nog steeds alles. Tot op heden zijn het enkel nog leugentjes om bestwil, dus geniet ik van haar vermogen om ergens een bijzondere draai aan te geven voor eigen gewin.
Zo was ze laatst met papa een potje Monopoly aan het spelen. Ik had hem gewaarschuwd voor het sluwe spel van onze dochter, maar het was al te laat. Terwijl manlief even wegliep kreeg madame het lumineuze idee geld van de bank te pakken. Maar toch… ze deed het niet. Schuldgevoel maakte zich meester van haar en al snel ging ze met de billen bloot bij de bankdirecteur. Halleluja! Onze dochter heeft een geweten!!
Oké, liegen is dus niet vreemd en we doen het allemaal, maar als we continu de waarheid zeggen zou de wereld keihard zijn. Toch?
Lees herkenbare blogs van meisjesmoeders >>
Bekijk de nieuwste meisjesmode >>
Meisjesfeest >>