Meisjes en zindelijkheid: 4 tips

8 februari 2021

Meisjes worden gemiddeld iets sneller zindelijk dan jongens. Toch is dat geen harde regel: ook sommige meisjes doen er lang over om zindelijk te worden. Bij de één gaat zindelijk worden geleidelijk, bij de ander gaat er een ‘knop om’ en is het ineens gebeurd. Dat geldt overigens ook voor zindelijkheid in de nacht: bij de één wordt er regelmatig in bed geplast, de ander blijft vanaf nacht één ineens keurig droog. Vind je het tijd worden dat jouw dochter zindelijk wordt? Check deze 4 tips!

Tip 1. Is je kind eraan toe?

Sommige meisjes willen uit zichzelf dolgraag zindelijk worden. Ze vinden luiers bijvoorbeeld iets voor baby’s. Of ze willen graag net zo ‘stoer’ zijn als papa en mama en die gaan ook op de wc. Of ze willen hun grotere broer of zus nadoen. Kortom: genoeg redenen waarom je dochtertje ineens besluit dat ze ook geen luier meer wil. Hét moment om te gaan oefenen, want als je kind het zelf wil, is de kans van slagen een stuk groter dan wanneer je kind nog niet wil of durft. Bij de één kan het dus prima zijn om te beginnen na de eerste verjaardag, de ander is er pas na de derde verjaardag aan toe.

zindelijk, zindelijkheid training, potjes training, kind zindelijk worden, tips om je kind zindelijk te laten worden

Tip 2. Niet te lang doormodderen

Zoals gezegd: als je kindje zelf besluit dat ze níet zindelijk wil worden, dan wordt het echt een uitdaging om het voor elkaar te krijgen. Je kunt proberen je kind om te kopen met een leuke beloning als het lukt om op de wc of op het potje te plassen. Maar dat is lang niet altijd effectief. Soms hoor je ouders die de wanhoop nabij zijn: het lukt steeds maar niet en het kind blijft regelmatig in de broek plassen. Dé oplossing? Gewoon een tijdje stoppen met proberen en het een paar maanden later opnieuw oppakken. Door het te forceren terwijl het niet lukt raken jij én je kind enorm gefrustreerd. Dat staat je pogingen alleen maar in de weg.

Tip 3. Het is geen wedstrijd

Het gebeurt maar al te vaak dat we geneigd zijn onze kinderen onderling te vergelijken. En wat klinkt het ook cool als je kan zeggen: “mijn kind was op zijn tweede verjaardag al goed zindelijk”. Maar in de praktijk werkt dat helaas niet zo goed. Veel moeders voelen zich bezwaard omdat ze het kennelijk minder goed doen. Toch is daar geen reden voor. Tenslotte kan de leeftijd van zindelijk worden enorm uiteenlopen. Het is geen wedstrijd wie het eerste zindelijk is: het gaat erom dat uiteindelijk het doel bereikt wordt. Vroeg of laat lukt het vanzelf.

Tip 4. Maak verschil tussen dag en nacht

Veel ouders denken dat een kind dat overdag zindelijk is, dat ’s nachts ook zou moeten zijn. Dit zijn echter twee heel verschillende dingen. Sommige kinderen zijn inderdaad meteen voor de dag en de nacht zindelijk. De meeste echter niet. Overdag zindelijk worden is een bewust proces, omdat je kind wakker is. Het leren aanvoelen of je moet plassen is natuurlijk het gemakkelijkst als je wakker bent. In de nacht is dat heel anders: dan slaap je en moet je leren om er op tijd wakker van te worden. Ongelukjes in de nacht blijven daarom normaal tot je kind een jaar of 6 is, terwijl de meeste kinderen op hun 4e jaar overdag zindelijk zijn. Lukt het ook als je kind groter is nog steeds niet om ’s nachts droog te blijven? Probeer dan de plaswekkermethode.

Het feit dat meisjes gemiddeld iets eerder zindelijk zijn dan jongens, zegt weinig over jouw situatie. Er zijn ook genoeg meisjes die pas vrij laat zindelijk worden. Of ze worden wel zindelijk voor plassen, maar niet voor poepen. Dat kan te maken hebben met fysieke redenen, maar vaak speelt ook het karakter een rol. Begin je (opnieuw) met de zindelijkheidstraining? Check dan deze 4 tips voor je begint.

 

LEES OOK: 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

1

Je kunt het zelf wel…

Toen Nick vorige week aan mij vroeg hoe ik erin stond om de zolder op te ruimen en wat baby...
vtech toverboek woordenschat taal ontwikkeling

Mijn interactief woordenboek + winactie.

Is kennismaken met woordjes een saaie bedoeling? Welnee joh! Vtech maakt ook daar een spannende ontdekkingsreis van met ‘Mijn interactief...
bedankt juf, juffenbedankje, juffencadeau,

Bedankt juf voor het fijne schooljaar! Maar wat is een leuk cadeau voor de juf?

Over een aantal weken is het al weer zover: het einde van het schooljaar. En bij het einde van het...