Kleding recyclen

19 februari 2014

Ik ben opgevoed door een vader wiens ouders de hongerwinter nog hebben meegemaakt. Mijn opa en oma hebben (als ik de verhalen van mijn vader mag geloven) van het “hamsteren”na die tijd  hun missie gemaakt. Voor het geval het ooit nog eens nodig zou zijn want ze hadden immers 5 kinderen te voeden.

Zo stond de kelder bij opa en oma vol met o.a. blikken walvisvlees in tomatensaus , platen vet , pakken macaroni en grote zakken witte- en bruine bonen. Deze conserven gingen jarenlang mee op vakantie , om het op te maken, want een 2e Hongerwinter bleef gelukkig uit.

Als je ooit uit pure nood bloembollen hebt moeten eten is weggooien van voedsel, in welke vorm dan ook, een absolute zonde. Geloof me zelfs sla incl. vinaigrette (na een maar uurtjes toch echt al een bergje groenige snot) werd de dag erna gewoon opgegeten door mijn vader.

In mijn studententijd werd ik “koningin der kliekjes” genoemd  en was Tuperware my middle name.

Nu nog steeds vind ik het zonde om iets weg te gooien. Ik bewaar het liever nog een paar dagen in de koelkast terwijl ik vaak weet dat het waarschijnlijk later toch de groenbak in verdwijnt. Zomaar eten weggooien blijft voor mij altijd zonde.

Dit is niet anders bij kleding, en ik vrees dat ik zwaar erfelijk belast ben met de genen van de bloembolleneters die ik met zeer veel trots familie mag noemen. Zo liep mijn vader blijkbaar in ondergoed dat, wanneer er gaten in vielen, vermaakt werd met een versleten hemd van z’n zusje. Hoe duurzaam wil je het hebben?! Voor de goede orde, mijn opa was huisarts dus als er in die tijd een voedselbank was, mocht hij daar zeker geen gebruik van maken! “Ons ben zunnig”…heb ik niet van het Zeeuwse meisje.

Mijn vader klopt nog steeds bij me aan of ik een kussensloop (werkelijk tot op de draad versleten!) nog een opfrisser kan geven, want de rest van het beddengoed is nog prima. En een overhemd met lange mouw kan nog best even door voor korte mouw als de ellebogen of revers versleten zijn. En al die klusjes doe ik met liefde voor hem, nog fijner hij blijft me inspireren.

Ik vis steevast de versleten weggegooide kleding van mijn man uit de vuilnisbak om te kijken of ik er nog iets nuttigs mee kan doen. Zo bedacht ik voor Saar dit nachtponnetje waarvan het patroon nu ook te vinden is op www.knippie.nl en hier op Girlslabel. Overhemden slijten vaak aan de kraag en revers en die heb je voor dit ponnetje niet nodig. Hij staat overigens erg schattig en ook oudere meisjes kunnen dit model heel lang dragen…wie liep er niet in haar vriendjes overhemd ‘s morgens koffie te zetten?

Zelf kleding recyclen

Om zelf kleding te recyclen kun je een paar patronen gebruiken, maar ikzelf ben meer van gewoon gaan knippen en kijken naar een voorbeeld kledingstuk hoe het moet worden. Maar als je niet net als ik zo je schaar ergens in durft te zetten kun je de volgende patronen opzoeken of online kopen via www.knippie.nl.

Zelf kleding recyclen

 

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

huisdier

Huisdier in huis nemen? Hier houd je best rekening mee

Ben je aan het overwegen om een trouwe viervoeter in huis te nemen? Die beslissing neem je natuurlijk niet zomaar....
klusjes in de tuin

5 klusjes in de tuin om je kids bij te betrekken

Wanneer je aan de kids vraagt om te helpen in de tuin, is de kans groot dat je een diepe...
trouwjurk

Tips voor het kiezen van de ideale trouwjurk

Het vinden van de perfecte trouwjurk is een van de meest bijzondere momenten in de voorbereiding op je trouwdag. Het...