Is jouw kind toe aan een andere fiets? Dan heb je de keuze tussen nieuw of tweedehands. Wat kies jij…? Lees meer over de voor- en nadelen en bepaal van welke fiets jouw kind straks de trotse eigenaar is.
Het risico op diefstal is een eerste afweging om mee te nemen in jouw keuze. Het CBS meldt* dat het aantal fietsendiefstallen flink stijgt. Het afgelopen jaar zijn er 105.985 fietsen gestolen. Hiervan zijn er 3.895 teruggevonden.
Er is dus een kans dat jouw kind de fiets ook een keer ‘kwijtraakt’. Bij school, het zwembad of misschien in de stad. Maak zelf je afweging:
- Met een tweedehands fiets is je verlies bij diefstal te overzien. Aan de andere kant ben je waarschijnlijk niet verzekerd. Dit betekent: een nieuwe fiets zoeken én kopen.
- Voor een nieuwe kinderfiets betaal je vaak een stuk meer, maar je kunt ‘m goed verzekeren. In geval van diefstal krijg je een nieuwe fiets terug.
Een nieuwe kinderfiets: de voordelen
- Betrouwbaar – Een nieuwe kinderfiets is betrouwbaar. De dealer levert de fiets inclusief service, zoals afmontage en afstelling. Jouw kind fietst er zó op weg.
- Veilige kwaliteit – Met een nieuwe fiets is er weinig kans op gebreken, vooral in het begin. Een veilig idee. Zeker als jouw kind vaak (lange) stukken fietst of als het echt nog een kleintje is. Er is al een mooie nieuwe meisjesfiets van 18 inch verkrijgbaar.
- Jaren garantie – Op een nieuwe fiets zit jaren garantie. Is er toch iets niet zoals het hoort? Dan breng je de fiets kosteloos terug naar de dealer voor een reparatie.
- Ruime keuze – Nieuwe fietsen zijn er in alle soorten en maten, in verschillende looks. Kies bijvoorbeeld voor een roze meisjesfiets of voor een stoer sportmodel. De droomfiets van jouw kind zit er zeker tussen.
- Zelf doorverkopen – Mocht je de nieuwe fiets weer willen inwisselen voor een andere, dan kun je de fiets vaak zelf weer doorverkopen voor een mooie prijs.
Een nieuwe kinderfiets: de nadelen
- Dure aanschaf – Een nieuwe fiets is een stuk duurder dan een tweedehands fiets. Dit verschilt soms wel honderden euro’s.
- Pas op… diefstal – Een nieuwe fiets is aantrekkelijk voor fietsendieven. Laat je kind de fiets dus altijd goed op slot zetten en stal de fiets binnen, zoals in een schuur of garage.
Een tweedehands kinderfiets: de voordelen
- Scherpe prijs – Een groot voordeel is uiteraard de prijs. Dit kan jou tientallen tot wel honderden euro’s schelen.
- Vaker wisselen – Je kind zit nog volop in de groei: de fiets zal algauw weer te klein zijn. Met een tweedehands fiets kun je wat vaker wisselen, dan past de fiets ook beter.
- Direct meenemen – Een tweedehands fiets koop je gemakkelijk en snel. Over het algemeen kun je de fiets direct meenemen zonder de hele papierwinkel.
- Online shopgemak – Ook online zijn er veel tweedehands fietsen te koop, bijvoorbeeld op Marktplaats. Goedkoop en snel: vaak kun je de fiets dezelfde dag al afhalen.
- Afstellen kan – Ook bij een tweedehands fiets zijn kleine aanpassingen altijd mogelijk. De fietsenmaker kan de fiets anders afstellen, zodat je kind er goed op past.
- Bij weinig gebruik – Vraag je af waarvoor je kind de fiets zal gebruiken: is dit weinig of vooral voor korte afstanden? Dan voldoet een tweedehands fiets prima.
Een tweedehands kinderfiets: de nadelen
- Onzekere kwaliteit – Bij het kopen van een ‘tweedehandsje’ ben je minder zeker van de kwaliteit. Het kan zijn dat de fiets sneller gebreken vertoont dan je verwacht.
- Minder garantie – Op een tweedehands kinderfiets zit vaak geen garantie (of voor een kortere periode).
- Beperkter aanbod – Het aanbod van tweedehands fietsen bij een dealer is vaak beperkt. Geduldig afwachten dus, op de fiets die jouw kind graag wil.
En, ga jij voor nieuw of tweedehands? Zoals je ziet is er voor beide veel te zeggen. Hopelijk helpt dit artikel jou om de ideale fiets voor je kind te vinden. Heel veel fietsplezier samen, geniet van de mooie aanschaf!
*Lees meer over de feiten van het CBS