Ik ben toch zeker sinterklaas niet!

5 november 2020

Hoe en wanneer vertel jij jou kind het ‘grote geheim van sinterklaas?’ Sinds de pepernoten en chocolade letters weer in de winkels liggen spookt die vraag door mijn hoofd. Mijn oudste is nu 8 en zit in groep 5, dit jaar gecombineerd met groep 6 waar ze dus al surprise doen in plaats van een sinterklaasviering. Gaat dit niet teveel vragen oproepen bij mijn kind, vraag ik me af?

Zo vertel je dat Sinterklaas niet bestaat

Nu zat ik sowieso al te bedenken op welke leeftijd je tegen je kind gaat vertellen dat sinterklaas niet bestaat en dat je al die jaren zelf de kadootjes gekocht hebt, het schoentje gevuld, op de raam hebt lopen bonken en ga zo maar door. Ik denk dat voor Fay het laatste jaar is aangebroken en natuurlijk wil ik dit op een zo fijn mogelijke manier vertellen zonder daarbij al te veel teleurstelling te brengen maar hoe pak je zoiets aan? Ik ging op zoek naar tips en deze deel ik graag met jullie.

Tip 1: een volwassen gesprek voeren

Neem je kind apart en neem even de tijd voor een goed gesprek. Vertel je kind het geheim van sinterklaas maar dat hij/zij nu oud genoeg is om het verhaal mee te spelen voor de kleine kindjes. Hierdoor voelt je kindje zich groot en belangrijk en komt de teleurstelling waarschijnlijk minder hard aan.

Tip 2: Maak het bekend door middel van een (voor)leesboek

Er zijn verschillende boeken te verkrijgen die duidelijk maken dat sinterklaas eigenlijk niet bestaat. Dit word op een subtiele en kindvriendelijke manier verteld en zo leest je kind zich zelf in over het geheim.

Tip 3: Gooi sint niet meteen volledig over boord

Je kind kan teleurgesteld, angstig of zelfs boos reageren. Meestal komt dit doordat ze denken dat alles veranderd. Vertel dat het anders word dan anders maar dat je zeker nog gezellig samen pepernootjes kunt bakken of misschien toch nog een klein kadootje geeft. Maak er alsnog een leuke dag van!

Tip 4: Vertel het niet vlak voor sinterklaas

Omdat je kind al zo naar het moment toe leeft wanneer hij in het land is, ga je je zelf natuurlijk alleen maar in een lastige positie brengen door het juist dan te vertellen. Wacht tot na sinterklaas en begin er dan een gesprekje over.

Tip 5: Haak er op in

Wanneer je kind zelf al met de nodige vraagtekens komt haak er dan gelijk op in als dit mogelijk is betreft leeftijd. Dat scheelt je een hoop lastige antwoorden verzinnen 😉

Hoe en wanneer vertel jij jou kind dat sinterklaas niet bestaat?

LEES OOK:

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

adventskalenders, de gruffalo, de gruffalo adventskalender, Kinder adventskalender, uitgeverij lemniscaat

Aftellen naar de feestdagen met deze bijzondere adventskalender

Sinterklaas en Kerstmis, de tijd waarin iedereen in de ban is van kadootjes geven en krijgen. Voor de kleinere kids...
Sint cadeau tips, cadeautjes voor meiden, leuk voor meiden, studio pets, studio pets knuffels

Sint cadeau tips; deze cadeautjes zijn leuk voor meiden!

Ieder jaar ben ik als Sintermama al op tijd in de weer om alle pakketjes weer tijdig in huis te...
Sinterklaas surprise meisje, Sinterklaas surprise maken, Sinterklaas surprise voorbeelden

Sinterklaas surprise ideeën en voorbeelden

Sinterklaas is weer in het land en dan mogen we weer aan de slag. Ieder jaar kost het me best...