Ik ben nog niet moe!

19 mei 2021

Bedtijd, wat is nou een normale tijd voor mijn kids om ze naar bed te brengen? Vragen jullie je dat nou nooit eens af? Leg je ze er allemaal tegelijk in of gaat de een later dan de ander? Mogen ze in het weekend langer op blijven? Ik vind het soms lastig in te schatten wat nou ‘normaal’ is.

Wanneer gaan mijn kinderen naar bed

Met drie dochters in verschillende leeftijden is het soms lastig te bepalen wie wanneer naar bed gaat. Ik moet eerlijk bekennen dat tot nu toe de dames nog altijd tegelijk naar boven gaan en doordeweeks is dat hier rond de klok van 7. Wassen, tanden poetsen, plassen, pyjama’s aan en een boekje lezen, na deze handelingen gaat rond half 8 het licht uit. Slaap lekker, love you, tot morgen!

Een goed kinderbed kiezen >>

Bedtijd doordeweeks

Al jaren op rij is dit zo’n beetje ons ritme, maar sinds onze oudste dochter Fay in groep 4 zit blijft zij vaak wat langer lezen. Nadat ze allemaal rustig in bed liggen gaan wij (of één van ons) nog douchen en die tijd mag Fay nog even door lezen. Als we klaar zijn lopen we nog even naar haar toe om haar in te stoppen en het lampje uit te maken, dit is dan weer rond de klok van 8.

Persoonlijk vind ik deze tijden voor onze meiden van 2 – 4 en 7 jaar harstikke prima. Ze slapen goed (door) en hebben nooit last van vermoeidheid. De jongste doet daarbij overdag nog een tukkie van zo’n anderhalf a twee uur en daar doet ze het goed op. Voorlopig gaan we nog door in dit ritme omdat ik zie dat de meiden het hiermee goed vol houden en deze slaap echt nodig hebben maar er komt natuurlijk een tijd dat de oudste het niet meer ‘eerlijk’ vind dat ze tegelijk naar boven moet.

bedtijd, bedtijd kind, wanneer moet kind naar bed, bedtijd per leeftijd kind

Bedtijd weekend

In het weekend zijn we iets losser betreft bedtijd, niet dat ze uren later naar bed mogen maar meestal maken we dan tegen een uurtje of 8 aanstalten om naar boven te gaan. Vaak zitten ze dan wel al gewassen en in de pyjama’s beneden. Nadat er beneden wat lekkers gegeten is worden boven nog de tandjes gepoetst en dan gaan we lekker slapen, rond half 9 liggen ze er dan in. In het weekend doen we geen verhaaltje wanneer ze later naar bed gaan, dat is ons compromis, dus of later naar bed of een verhaaltje.

TIPS voor een Pyjama party >>

Slaapritme

Deze tijden zijn onze keuze maar om een beetje inzicht te krijgen over het hoe en wat dook ik even het internet op om het één en ander te lezen over voldoende slaap bij kinderen. Hieronder kun je lezen wat voor nuttige info ik gevonden heb.

  • Belangrijk voor de ontwikkeling is dat je je kind elke dag rond hetzelfde tijdstip op bed legt, hierdoor krijg je een gezond slaapritme.
  • In de weekenden is het beter om niet te veel van de normale bedtijd af te wijken, kinderen raken snel uit hun normale ritme.
  • Wanneer je een kind te laat naar bed legt kan het moeite krijgen om de slaap te pakken en heb je kans dat ze ‘s nachts (vaker) wakker worden
  • Door vooraf te vertellen dat hij/zij straks naar bed moet is je kind alvast voorbereid.
  • Sluit de dag rustig af door een vast ritueel te gebruiken bijv; wassen, tanden poetsen, pyjama aan, boekje lezen, knuffelen/kusje geven en dan lekker slapen.

Bedtijd per leeftijd

5 – 6 jaar tussen 19.00 en 19.30

7 – 8 jaar tussen 19.30 en 20.00

9 – 10  jaar tussen 20.00 en 20.30

11 – 12 jaar tussen 20.30 en 21.00

13 – 15 jaar tussen 21.00 en 21.30

16 – 18 jaar tussen 21.30 en 22.30

Als ik zo dit lijstje lees komen we best overeen met de aan te raden bedtijden. We doen het dus lang zo slecht nog niet 😉  Gaan bij jou de kinderen op gepaste tijden naar bed?

Liefs kim

 

 

 

LEES OOK:

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

kinder en zwemmen, angst

Ik leg het liefst mijn kind aan de ketting

Hoe heerlijk is het als je nog geen angsten kent en overal maar op af stapt, onderneemt of de uitdaging...
7 tips om kinderen meer te laten bewegen, kind laten bewegen, kinderen meer sporten

7 tips om kinderen meer te laten bewegen

Kinderen zijn in ontwikkeling. Hun ogen, hun lichaam, hersenen…. En om dit goed te laten verlopen, hebben ze naast gezonde...
sneeuw

In de sneeuw spelen; wat een plezier!

Zodra de eerste sneeuwvlokken van de week naar beneden dwarrelden, stond ik al bijna in de startblokken klaar om Jippe...